Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat is omni-mode integration?

Optimaliseer het transport van uw producten

Omni-mode integration is de nieuwe transporttrend. Terwijl bedrijven vroeger kozen voor óf een eigen vrachtwagen(vloot) óf het huren van transportcapaciteit, bestaat er nu een menu met transportopties: eigen vrachtwagens, ingehuurd vervoer, pakketpost en trein. Voor elke bestelling wordt de voordeligste optie gekozen. Ook uw bedrijf kan kosten besparen met deze nieuwe aanpak.

Van pakketje tot volle vrachtwagens

Bijna elk bedrijf maakt wel gebruik van transport. De mate waarin dat gebeurt, loopt uiteen. Aan de ene kant van het spectrum staat het boekwinkeltje dat een enkel boek met de post verstuurt. Aan de andere kant staat de meubelfabrikant met eigen outlets; die transporteert dagelijks hele ladingen halffabricaten van de ene fabriekslocatie naar de andere, evenals ladingen stoelen en tafels naar de winkel. In het geval van de boekhandel is het duidelijk dat het bedrijf geen eigen vrachtwagens nodig heeft. Bij de meubelfabrikant ligt dat wel even anders, hoewel de manier waarop de vervoerscapaciteit wordt geregeld, verschillend kan worden ingevuld.

Voordelen eigen vrachtwagens

De ene keer is het gebruik van een eigen vrachtwagens het voordeligst, de andere keer juist het inhuren van een externe transporteur. Laten we eerst kijken naar de voordelen van eigen vrachtwagens:

  • Capaciteit (genoeg laadruimte) en dienstverlening veiligstellen
  • ‘Branding’: de naamsbekendheid van het bedrijf wordt bekender door de eigen vrachtwagens
  • Flexibiliteit van de planning
  • Speciale eisen (bijvoorbeeld als het gaat om kwetsbare producten)

Het nadeel van eigen vrachtwagens is duidelijk: het is gewoon erg duur, omdat het risico op ongebruikte capaciteit altijd aanwezig is. Daarom kan het in sommige gevallen lonend zijn om eigen vrachtwagens te combineren met een flexibele schil van ingehuurde capaciteit; deze combinatie van werkwijzes heet omni-mode integration.

Wat is omni-mode integration?

Omni-mode integration betekent dat de eigen vrachtwagens en de ingehuurde capaciteit meer zijn dan 2 losse ‘eilandjes’. Via de juiste systemen worden de 2 vervoersopties geïntegreerd, waarbij het hele proces wordt geoptimaliseerd. In de praktijk kunnen nog transportopties als pakketpost en trein worden toegevoegd, waarbij voor elke bestelling de voordeligste optie wordt gekozen.

Download de whitepaper

Deze whitepaper beschrijft niet alleen de nieuwe aanpak die omni-mode integration wordt genoemd. Ook wordt aan de hand van enkele scenario’s uitgelegd hoe state-of-the-art bedrijven per verzending kiezen voor een bepaalde transportoptie. Wanneer u de service en efficiency van uw bedrijf wilt verhogen, en tegelijkertijd de kosten verlagen, dan is deze whitepaper voor u bedoeld.