Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat is de beste locatie voor uw datacenter?

Checklist: zelf doen of uitbesteden

Stel, u wilt een nieuw datacenter bouwen voor uw organisatie. Hoe kunt u dit dan het beste aanpakken en welke keuzes moet u maken? Eén van de belangrijkste punten is de locatie van uw datacenter. U kunt er namelijk voor kiezen om een datacenter op locatie te laten bouwen, maar een andere mogelijkheid is het huren van een ruimte bij een externe partij. Bij het uitbesteden wordt vaak een ruimte gekozen die dicht in de buurt ligt, omdat dit makkelijk zou zijn voor de IT-afdeling. Maar is dat wel zo?

Een eigen datacenter op locatie

Bij het bouwen van een eigen datacenter op locatie komen verschillende technische en economische redenen om de hoek kijken om er van af te zien. Deze zijn als volgt:

  1. De eisen zijn hoog, waardoor de kosten vervolgens ook hoog oplopen
  2. De flexibiliteit van een eigen datacenter valt vaak tegen.
  3. Bij het inschatten van de kosten worden de operationele kosten zoals stroom- en datakosten over het hoofd gezien. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke kosten hoger uitvallen dan verwacht.

Het externe datacenter: een checklist

Een extern datacenter is vaak een uitkomst voor veel organisaties. Deze zijn gespecialiseerd in het hosten en onderhouden van uw data. Wat zijn nu nog meer redenen om te kiezen voor een extern datacenter? Hieronder staan alvast 2 reden voor u op een rij:

  1. Verbinding met de buitenwereld
    Door de aanwezigheid van glasvezelnetwerken is de geografische locatie lang niet meer zo belangrijk als vroeger. Een datapakketje dat van Hengelo naar Amsterdam wordt gestuurd, doet er namelijk maar 1 milliseconde over om daar te komen.
  2. Milieu
    Datacenters zijn grootverbruikers als het gaat om stroom. Het milieubeleid is daarom bij datacenters enorm belangrijk. Een datacenter dat gebruik maakt van groene stroom, kan dit aantonen aan de hand van een certificaat. Dit is zeker een aandachtspunt bij het kiezen van een extern datacenter.

Zelf doen of uitbesteden?

In de volledige whitepaper worden bovenstaande punten verder uitgelicht. Aan de hand van de checklist wordt u geholpen bij de keuze voor het bouwen van een datacenter of om het uit te besteden. Daarnaast wordt er ingegaan op de invloed van de cloud op de keuze van een datacenter. Lees snel verder en doe uw voordeel met deze whitepaper.