Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat is cloud-computing?

Het verschil tussen SaaS, IaaS en PaaS

Iedereen praat over cloud-computing. Ook begrippen als SaaS, IaaS en PaaS worden als bekend verondersteld. Als u door de bomen het bos niet meer ziet, is het wel zo handig alle termen nog eens duidelijk gedefinieerd op een rijtje te zetten. Dat is het doel van deze kennisupdate.

Wat is cloud-computing eigenlijk?

Vaak wordt de cloud als hét beloofde land genoemd om apps, data en infrastructuur naar te migreren. Maar wat is de cloud eigenlijk? De cloud is een extern datacenter waarop architectuur, data en software draaien. Omdat alle software en bestanden online toegankelijk zijn, heeft u er altijd en overal toegang toe.

Cloud-computing: 3 smaken

De cloud kent drie diensten: cloudapplicaties Software as a Service (SaaS), infrastructuurclouddiensten Infrastructure as a Service (IaaS) en platformclouddiensten Platform as a Service (PaaS). Hieronder leggen we de 3 begrippen uit.

Wat is Software as a Service?

SaaS is software die als een online dienst wordt aangeboden. De klant sluit bijvoorbeeld een contract per maand per gebruiker, eventueel in combinatie met andere variabelen. De SaaS-leverancier zorgt voor installatie, onderhoud en beheer. De klant benadert de software via internet bij de aanbieder. Een bekend SaaS-product is Office 365.

Wat is Infrastructure as a Service?

IaaS biedt virtuele machines en opslag aan vanaf een schaalbaar platform. De infrastructuur wordt virtueel aangeboden en de hardware (servers, netwerkapparatuur en de werkstations) is in bezit van de serviceprovider. Een voorbeeld hiervan is Microsoft Azure.

Wat is Platform as a Service?

PaaS is een framework om een SaaS-maatwerk applicatie op te ontwikkelen. De afnemer huurt niet alleen de hardware in de cloud, maar ook de ingeregelde virtuele machines en bijbehorende services. Microsoft Azure is ook een PaaS-toepassing.

Meer weten?

Tot zover de basiskennis. Wellicht is het handig deze internetpagina bij de favorieten in uw browser te zetten, want bovenstaande begrippen zijn blijvertjes. Wilt u dieper op het onderwerp cloud-computing ingaan, dan vindt u onder de downloadknop de whitepaper ‘Welke toepassingen migreer je wel of juist niet naar de cloud?’.