Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat is Business Intelligence?

Een succesverhaal dat begint in 1865

Business Intelligence bestaat al veel langer dan de meeste mensen weten. Het begrip werd in 1865 voor het eerst gebruikt door de schrijver Richard Millar Devens. In zijn boek Cyclopædia of Commercial and Business Anecdotes beschreef Devens hoe de bankier Sir Henry Furnese zijn concurrenten wist voor te zijn door gebruik te maken van informatie uit zijn eigen netwerk. Maar wat verstaan we tegenwoordig onder Business Intelligence?

Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence (BI) staat voor het verzamelen van bedrijfsgegevens en daar inzichten uithalen. Dit kan weer leiden tot veranderingen in het bedrijfsproces die ordinair gezegd meer winst moet opleveren.

Obama opnieuw verkozen dankzij big data

De laatste paar jaar is BI steeds meer een trend geworden. De oorzaak is duidelijk: we leven in het tijdperk van big data, en zelfs de kleinste organisatie heeft ongelooflijke hoeveelheden (klanten)data tot haar beschikking. Het omzetten van die data in inzichten is de sleutel tot succes. Daarbij gaat het niet alleen om zakelijk succes. In 2012 werd de Amerikaanse president Obama mede door de inzet van big data analytics herverkozen.

Buzzword van marketeers

Hoewel we het belang van BI niet mogen onderschatten, ontstaat er soms ruis doordat het voor sommige marketeers een buzzword is dat ze te pas en te onpas gebruiken. Hetzelfde geldt voor begrippen als big data, data discovery en analytics. Het zou zonde zijn als deze inflatie van begrippen ertoe zou leiden dat ondernemers en andere partijen dit hele onderwerp dan maar links lieten liggen.

Whitepaper over BI

In deze whitepaper wordt heel concreet beschreven hoe organisaties waarde uit data weten te halen. Daarbij is het key een moderne analytics-oplossing te combineren met de bestaande BI-tools. Het doel is zo oud als 1865: de concurrentie voorblijven. Met deze whitepaper zet u de eerste stap!