Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat is big data en wat kun je ermee?

Naar een heldere defintie van big data

De trendwatchers zijn het niet over veel dingen eens, maar dat de rol van big data steeds groter wordt, betwist eigenlijk niemand. Het is intussen een cliché dat data het nieuwe goud zijn, en daar kunt ook u van profiteren. Maar daarvoor moet u wel precies weten waarmee u bezig bent. Daarom gaan we terug naar de basis. De vraag is dan…

…wat is big data?

We spreken over big data wanneer wordt gewerkt met 1 of meer datasets die te groot zijn om met traditionele database-managementsystemen te beheren. Het begrip ‘big data’ ontstond toen bleek dat de hoeveelheid data die werd opgeslagen, exponentieel begon te groeien. Voor deze explosieve groei zijn enkele oorzaken:

  • Consumenten slaan zelf steeds meer data op in de vorm van bestanden, foto's en video;
  • Ook organisaties produceren steeds meer data;
  • Steeds meer apparaten verzamelen zelf data, slaan deze op en wisselen ze uit (Internet of Things).

Niet alleen de opslag van deze grote hoeveelheden data is een uitdaging, ook de analyse hiervan is een kunst op zich. Alleen met de juiste skills en tools haalt u waarde uit de data, voor doeleinden zoals marketing, wetenschappelijk onderzoek of preventief onderhoud.

3 trends die de markt transformeren

In het huidige big data-tijdperk hebben de volgende 3 trends de grootste impact op de markt:

  1. Digitale transformatie
  2. Radicale technologische veranderingen
  3. Kennis in plaats van speculatie

Deze trends worden verder uitgewerkt in het jaarlijkse onderzoek van het IBM Institute for Business Value. Hoe gaan organisaties om met deze opwindende bewegingen op de wereldmarkt? U leest het in dit onderzoeksrapport. Meer dan ooit geldt: stilstand is achteruitgang. Zet de eerste stap naar de toekomst door dit rapport te downloaden.