
Wanneer het handig is om een advocaat arbeidsrecht in te schakelen?
Nu Nederland met een groot personeelstekort kampt, is de kans waarschijnlijk klein dat je zomaar ontslagen wordt. Je bent in de meeste gevallen immers een onmisbare kracht. Krijg je ondanks dat toch te maken met een dreigend ontslag of een ander vervelend arbeidsconflict? Dan moet je je verdiepen in je rechten als werknemer.
Een goede advocaat arbeidsrecht of een jurist kan je hierbij helpen. Er zijn verschillende momenten waarop het inschakelen van zo’n advocaat handig kan zijn. Wanneer dat is en wat een arbeidsrechtadvocaat precies doet, lees je in dit artikel.
Arbeidsrechtadvocaat: wat doet zo’n advocaat precies?
Het maakt niet uit of je werkzaam bent in de gezondheidszorg of in het onderwijs; in alle mogelijke branches is het mogelijk om een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen. Zo’n advocaat heeft zich na een voltooide rechtenstudie gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Dat betekent dat een advocaat arbeidsrecht ontzettend veel weet over de wetten en regels die gelden bij een (dreigend) ontslag en bij andere geschillen die plaats kunnen vinden op de werkvloer. Ook houdt zo’n advocaat zich bezig met het opstellen van arbeidscontracten.
Daarbij zijn er nog andere zaken waarbij een arbeidsrechtadvocaat je kan helpen. Hierbij gaat het eigenlijk altijd om problemen die je ervaart met je werkgever. Je schakelt zo’n advocaat in wanneer er bijvoorbeeld sprake is van:
- Ontslag op staande voet of dreiging met ontslag op staande voet
- Ontslag met wederzijds goedvinden om te kijken wat je er uit kunt halen
- Een willekeurig arbeidsconflict waar je niet uitkomt met je werkgever
- Het opstellen of controleren van een arbeidscontract
- Het onderhandelen over een ontslagvergoeding
- Ontslag via het UWV
- Ontslag bij ziekte, zwangerschap of disfunctioneren
- Ontslag in proeftijd
- Ontslag om bedrijfseconomische redenen
- Ontslag bij faillissement of reorganisatie
- Het vorderen van loon dat je nog krijgt.
Voordelen van het inschakelen van een arbeidsrechtadvocaat
Natuurlijk hoop je als werknemer niet dat je er ooit mee te maken krijgt, maar het is wel prettig om te weten dat een advocaat arbeidsrecht je kan helpen wanneer dat nodig is. Het is hartstikke handig dat zo’n professional je kan helpen in het geval van een dreigend ontslag of bij een arbeidsconflict waar je niet uitkomt. Over het algemeen is er namelijk best veel voordeel te halen voor degene die de advocaat inschakelt. Denk onder andere aan de volgende voordelen:
Advocaat arbeidsrecht heeft ontzettend veel kennis
Wanneer je een arbeidsrechtadvocaat inschakelt, maak je direct gebruik van zijn of haar kennis. Omdat hij of zij opgeleid is tot deze specifieke functie weet de advocaat alles wat nodig is van het arbeidsrecht. Dat is prettig, want op die manier kan er gekeken worden of je de maximale transitievergoeding eruit kunt halen of dat er een betere regeling kan worden bedacht.
Kosten van arbeidsrechtadvocaat gaan naar werkgever
Je hoeft je geen zorgen te maken over de kosten die komen kijken bij het inschakelen van zo’n professional. Negen van de tien keer worden dergelijke kosten uiteindelijk betaald door de werkgever. Sommige werkgevers stellen vooraf al een bedrag beschikbaar voor mogelijke juridische kosten. Profiteer daar zeker van, want je haalt er financieel gezien meer uit wanneer je een advocaat arbeidsrecht inschakelt.
Voorkom een procedure met een arbeidsrechtadvocaat
Over het algemeen laat geen enkel bedrijf het graag op een procedure aankomen. Daar ben je namelijk uiteindelijk meer tijd en geld aan kwijt dan wanneer jullie samen in onderhandeling gaan over een ontslag of een recht op vergoeding. Door die onderhandeling samen met een advocaat aan te gaan, voorkom je zo’n tijdrovende procedure meestal. Dat is fijn voor de werkgever, maar ook zeker voor jou als werknemer.
Kans op hogere vergoeding of betere ontslagregeling
Een van de grootste redenen om een arbeidsrechtadvocaat in te huren, is natuurlijk omdat je een betere ontslagregeling en/of een hogere ontslagvergoeding wil krijgen van je werkgever. Zo’n specialist in het arbeidsrecht weet precies wat er gedaan en gezegd moet worden om een betere regeling te treffen. Dat geldt voor verschillende soorten conflicten.
Zekerheid op WW-uitkering bij ontslag op staande voet
Tot slot moet je weten dat het een must is om een advocaat arbeidsrecht in te schakelen op het moment dat je op staande voet wordt ontslagen. Wanneer je zo’n ontslag niet aanvecht heb je namelijk geen recht op een WW-uitkering of ontslagvergoeding. Zelfs bij een ontslag met wederzijds toestemming is het van belang om een zogeheten vaststellingsovereenkomst samen te stellen en te ondertekenen. Laat een advocaat arbeidsrecht zo’n overeenkomst goed nakijken op fouten zodat je recht hebt op die uitkering.