Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Waarom elk bedrijf een techbedrijf zou moeten zijn

Niet alleen banken, verzekeraars, reisbureaus en productiebedrijven, maar ook overheden, drinkwaterbedrijven en energieleveranciers hebben de afgelopen jaren een digitaliseringsslag gemaakt. Ze gebruiken nieuwe technologieën om doorlopend veranderingen door te voeren en zo relevant te zijn en te blijven.

Technologie als commodity

Technologie die nog niet zo heel lang geleden vooruitstrevend en onderscheidend was, is inmiddels een commodity geworden. Denk aan videobellen en online boekingssystemen. Om relevant te blijven richting klanten, maar ook richting leveranciers, zul je voorop moeten lopen met je technologie. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van Decision Intelligence (AI) en Hyper Automation (IoT) en aan te haken bij platforms die dit soort oplossingen (versneld) mogelijk maken. Met dagelijks nieuwe toepassingen en functionaliteiten is de cloud hier de ideale omgeving voor.

Duurzaamheid stimuleren

Maar de commerciële drijfveer hoeft niet de enige drijfveer te zijn om technologie tot speerpunt van je organisatie te maken. Technologische vernieuwing stelt je ook in staat om je onderneming te verduurzamen. Het stelt je in staat om publieke en maatschappelijke diensten te verbeteren zowel in efficiëntie als in kwaliteit.

Zelforganiseren, faciliteren en experimenteren

Inzet van de juiste technologie kan veranderingen in bedrijfsculturen faciliteren. Thuiswerken is al een gewoonte geworden, maar dezelfde technieken maken het mogelijk om moeiteloos samen te werken met partijen over de hele wereld. Managers zijn steeds beter in staat om op afstand faciliterend te opereren. Verder zien steeds meer bedrijven, met het oog op innovatie, het belang in van experimenteren om het verschil te kunnen maken. Daarbij is fouten maken geaccepteerd. Deze aanpak heeft zich bewezen als aanjager van innovatie.

Van gesloten naar open ecosystemen

Een ander vlak waarop technologie van grote waarde kan zijn, is de transitie van gesloten naar open ecosystemen en brancheoverschrijdende samenwerking. Het is van strategische waarde om je opdrachtgevers te integreren binnen jouw systemen en het werk te verleggen naar het begin van de productieketen (shift left). Denk aan banken die hun betalingssystemen (via API’s) aan derden ontsluiten, zoals voor boekingssystemen, en aan organisaties als Thuisbezorgd.

Krapte op arbeidsmarkt

Tot slot doet de actualiteit rondom de extreme krapte op de arbeidsmarkt ook een duit in het zakje. De arbeidsmarkt kan namelijk de economische groei niet bijbenen, wat de noodzaak om flinke efficiency- en automatiseringsslagen te maken alleen maar verder onderstreept. Hetzelfde werk, of meer, moet immers met minder mensen worden gedaan.