Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Waarom een Digital Experience Platform essentieel is voor digitale transformatie

De digitale transformatie is een cruciale stap voor elk bedrijf dat wil overleven in de huidige, steeds veranderende wereld van technologie en zaken. Een wereld waarin klanten bovendien hoge eisen stellen. Een Digital Experience Platform (DXP) kan een belangrijke rol spelen in het succes van deze transformatie. Hoe zit dat precies?

Als we eerst eens kijken naar wat de digitale transformatie nu eigenlijk inhoudt, is meteen duidelijk waarom een DXP hier zo’n must bij is. Digitale transformatie is, simpel gezegd, een continu proces van het integreren van digitale technologieën in alle aspecten van een bedrijf. Het doel daarvan is waarde creëren voor klanten, partners en medewerkers. Dit zijn de kenmerken van een succesvolle digitale transformatie:

 • Klantgerichtheid
  Digitale transformatie richt zich op het verbeteren van de klantervaring door gepersonaliseerde en naadloze ervaringen te bieden, met een omnichannel aanpak.
 • Data-driven
  Digitale transformatie draait om data. Als bedrijf gebruik je data om inzicht te krijgen in de behoeften van klanten, trends en het gedrag van gebruikers.
 • Flexibiliteit
  Digitale transformatie vraagt om flexibiliteit: je moet je als bedrijf snel aan kunnen passen aan veranderende marktomstandigheden en blijvend innoveren om je concurrentiepositie te behouden.
 • Samenwerking
  Digitale transformatie vereist samenwerking binnen een organisatie, maar ook tussen partners om waarde te creëren.
 • Bedrijfscultuur
  Bedrijven moeten de juiste mindset, vaardigheden en kennis hebben om nieuwe technologieën te accepteren en te gebruiken om betere resultaten te behalen.

Wat is een DXP?

Nu je meer weet over digitale transformatie, kunnen we dieper ingaan op het Digital Experience Platform. Van e-commerce tot analytics, van contentmanagement tot klantenservice: een DXP heeft het vaak allemaal. Een DXP is een geïntegreerde software-oplossing en helpt bedrijven bij het creëren, beheren, optimaliseren en personaliseren van digitale ervaringen voor hun klanten. Op een consistente, uniforme manier; welk kanaal mensen ook gebruiken om contact te maken met het bedrijf. Dit verbetert de klantervaring dan ook flink, met een verhoogde loyaliteit en conversieratio’s tot gevolg. Precies wat je nodig hebt in een succesvolle digitale transformatie, waarin groeipotentie en het bijhouden van de concurrentie essentieel is.

Meer dan technologie alleen

Ook voor medewerkers in je bedrijf is een DXP een gebruiksvriendelijke ervaring, die werkzaamheden minder complex maakt. Omdat een DXP vaak verschillende bedrijfssystemen- en processen integreert, neemt ieders efficiency toe en verbetert de samenwerking tussen teams vrijwel vanzelf. Dit komt ook de besluitvorming binnen je bedrijf ten goede. Ook die menselijke aspecten zijn van belang in de digitale transformatie; die gaat immers verder dan alleen het implementeren van technologieën. Bij digitaal transformeren gaat het, zoals eerder beschreven, ook om het veranderen van de werkcultuur en het aanpassen van organisatiestructeren. En wil je dat jouw medewerkers de veranderingen omarmen, dan draagt een overzichtelijk platform als een DXP daar zeker aan bij.

Meer inzichten, minder kosten

Op het gebied van bedrijfsvoering brengt een DXP ook voordelen met zich mee voor het optimaliseren van jullie digitale transformatie. Een belangrijk kenmerk van DXP’s is namelijk dat ze waardevolle inzichten opleveren over klantgedrag en interacties, waardoor je betere, datagedreven beslissingen kun nemen. Veranderen de omstandigheden in jouw markt? Zie je nieuwe kansen? Een DXP is flexibel en schaalbaar, dus je kunt snel meebewegen en inspelen op ontwikkelingen. Daarnaast kan een DXP een kostenbesparing opleveren, dankzij het stroomlijnen van processen en een afname van handmatige interventies.

Keuze voor een DXP

Het mag duidelijk zijn dat een DXP nauw aansluit bij alles waar het in digitale transformatie om draait. Er zijn verschillende DXP’s op de markt, afhankelijk van jouw wensen en behoeften. De grote partijen bieden vaak een one size fits all-oplossing, waar kleinere leveranciers als Ibexa meer flexibiliteit bieden voor de B2B-sector. De DXP-software van Ibexa bijvoorbeeld biedt de mogelijkheid om modules pas aan te zetten zodra jij er klaar voor bent. Zo kun je groeien in je eigen tempo. Alle modules zijn ook losstaand te gebruiken, dus je bent nooit verplicht om iets aan te schaffen dat je niet nodig hebt.

Meer digitale tools en trends

Wil je op de hoogte blijven van meer digitale tools, trends en ontwikkelingen? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Kennisportal, zodat je als eerste onze blogs, artikelen en whitepapers ontvangt.

Ibexa's Digital Experience Platform (DXP) stelt organisaties in staat concurrerend te blijven, hun inkomstenstromen te optimaliseren, nieuwe producten en diensten te lanceren en digitale strategieën te testen. Met Ibexa's DXP kunnen B2B bedrijven verkoopstrategieën transformeren en frictieloze koopervaringen opbouwen op een duurzame, kosteneffectieve en snelle manier.

Lees verder

 

Bezoek de website