Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Waar is de digital workplace manager?!

Overleven in de netwerkmaatschappij met een digital workplace. Op het afgelopen Congres Intranet zijn door Jane McConnell en Peter Hinssen behoorlijke drastische veranderingen voorspeld. De gerenommeerde onderzoekster Jane McConnell voorspelt dat over vijf jaar de digital workplace manager niet meer bestaat. Peter Hinssen doet daar nog een schep bovenop en geeft aan de COO zal verdwijnen en we een CNO (=Chief Network Officer) krijgen. Ook geeft hij aan dat door het internet de wereld al één groot netwerk is geworden. En dat je daar als organisatie alleen maar in kan overleven als je zelf ook een netwerk wordt.

Persoonlijk heb ik nog weinig ‘digital workplace managers’ ontmoet. Onze contactpersonen zijn altijd te vinden in de IT, communicatie of HR. Een digital workplace vergt juist een samenwerking tussen deze drie partijen en die samenwerking is nog lang niet overal optimaal.

Zelf geloof ik absoluut in wat Jane McConnell en Peter Hinssen voorspellen. En ik geloof ook dat de ontwikkelingen in de technologie dermate hard gaan dat er de komende jaren heel wat gaat veranderen in het bedrijfsleven.

Wat ik mij wel afvraag is hoe deze verandering daadwerkelijk gaat plaatsvinden? Directies lijken nog niet altijd doordrongen van de enorme impact die het digitaal werken kan hebben op de wijze waarop bedrijven acteren en gaan overleven. Functies die de digital workplace moeten realiseren (IT, HR en communicatie) beseffen veelal onvoldoende dat zij degene zijn die dit moeten gaan aanzwengelen in hun eigen organisatie. En tot slot, het vinden van een eigenaar en een verantwoordelijke is bij de meeste organisaties een uitdaging.
Bij deze roep ik alle IT managers, communicatiemanagers en HR managers op om over de schutting van het eigen vakgebied heen te gaan kijken, samen te gaan werken met de andere disciplines en het strategisch belang van de digital workplace in je organisatie te gaan verkondigen.

En bedenk daarbij dat de digital workplace de huidige manier van werken binnen organisaties volledig op z’n kop zet doordat (quote Jane McConnell):

  • De digital workplace beïnvloedt de gehele organisatiewijze doordat openheid, zichtbaarheid, efficiency en meer eigen verantwoordelijkheid mogelijk wordt.
  • De “digital workplace modus” vraagt leiderschap in plaats van management en is gebaseerd op : “freedom within a framework”.
  • HR, IT en Communication vinden nieuwe rollen omdat mensen en netwerken zichzelf gaan organiseren.
  • Zelf organiserende communities hebben een sterke invloed op de manier waarop we werken en de besluitvorming.

“Gemakkelijk geroepen, maar hoe begin ik?”, ik hoor het je denken. Wij hebben natuurlijk wel ideeën bij een praktische aanpak, en we zien een aantal organisaties ook mooie stappen maken. Laten we deze kennis ook met elkaar delen! Laat me weten of je deel wilt nemen aan een roundtable die we gaan organiseren. We sturen je dan een uitnodiging toe.

 

Ter illustratie noem ik hieronder het verschil tussen een intranetmanager en en digital workplace manager:

Intranet managerDigital workplace manager
Valt onder hoofd interne communicatieValt onder directe verantwoordelijkheid van de directie
Acteert tactisch en operationeelActeert strategisch en tactisch
Regisseert content en werkt in een lijnfunctieWerkt aan verschillende projecten als verandermanager/programmamanager om de nieuwe manier van werken te realiseren (open, transparant, meer eigen verantwoordelijkheid, zelforganiserend).
Heeft een communicatie achtergrondHeeft zowel verandermanagement, informatiemanagement en communicatie als expertise

 

PS: wij hanteren vaak de term workspace ipv workplace, omdat werkruimte een wat ruimere term is dan werkplek. Maar wat we er mee bedoelen is belangrijker.

Lees ook de whitepaper: “Digital workspace: op weg naar een connected company