Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Voorspel uw markt

Predictive Analytics een nieuwe vorm van BI

Predictive analytics is een vorm van BI die al een tijd bekend is, maar deze lijkt steeds vaker voor te komen. Het verschil met de meeste andere business intelligence-modellen is dat predictive voorspellend is. Dit maakt het een van de meest praktische toepassingen van BI, maar tegelijkertijd maakt dit ook ingewikkeld.

Wat is predictive analytics precies?
Bij predictive analytics draait het om het voorspellen wat mensen gaan doen. Denk hierbij aan welke consumenten besluiten om een bepaald product te consumeren of waarom men een bepaald programma wil zien op tv. Maar ook kan er voorspeld worden wanneer mensen in staat zijn om te frauderen en/of te stelen. Predictive analyics kan dit voorspellen doormiddel van de data uit het verleden. Dit klinkt science fictionachtig, een ieder die de film Minority Report heeft gezien zal aan dit proces denken. Maar dit is echter geen science fiction ontwikkeling, het gebeurt namelijk al jaren.

Hoe wordt predictive analytics gebruikt?
Zo gebruiken politiekorpsen in de VS predictive analytics om te voorspellen waar misdaden zullen plaatsvinden. Om dit te voorspellen worden allerlei sensoren en data geanalyseerd van crimineel gedrag uit het verleden. Al deze data wordt gecombineerd en in meldkamers wordt op stadsplattegrond real time geprojecteerd waar zich risicogebieden bevinden. De politie probeert dus te voorspellen waar misdaad plaatsvindt en op deze manier kan de politie daarop inspelen.

Wat hebben wij aan predictive analytics in commerciële zin?
Daarnaast biedt predictive analytics ook commerciële mogelijkheden. De reisorganisatie Orbitz kwam bijvoorbeeld tot de conclusie dat Apple-gebruikers meer te besteden hebben dan gebruikers van andere systemen. Deze informatie wordt bijvoorbeeld gebruikt om een duurdere klasse hotelkamers aan te bieden voor Apple gebruikers.

Download deze whitepaper
Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van predictive analytics? Download dan gratis en vrijblijvend deze whitepaper. In deze whitepaper wordt alles besproken over het fenomeen predictive analytics en welke rol BI binnen deze ontwikkeling speelt en hoe u dat kan toepassen. 

 

Download de whitepaper
Download