Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Virtueel klaslokaal: learnings & tips

Onderwijs op afstand is iets wat we steeds meer zullen gaan zien, met name in het hoger onderwijs omdat hogescholen en universiteiten vooralsnog slechts beperkt open zijn en het meeste onderwijs voorlopig online blijft. Het virtuele klaslokaal is in een stroomversnelling gekomen door COVID-19, een flinke omslag in vergelijking met traditioneel lesgeven. In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rijtje en geven we handige tips voor de inzet van software en hardware.

Een virtueel klaslokaal: de voor- en nadelen

Een virtueel klaslokaal heeft duidelijke voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen virtueel lesgeven

  • Lessen zijn online flexibeler en efficiënter in te delen. Waar je normaal tegen de grootte van een klaslokaal aanloopt, kun je nu eenvoudig klassen combineren voor hybride lessen.
  • Ook kan je een virtuele les eenvoudig opnemen. Wanneer een leerling ziek is, of de stof niet helemaal begrijpt hebben ze altijd de mogelijkheid om de les terug te kijken.
  • Zeker met het oog op de recente COVID-19 uitbraak is thuis een betere veiligheid en gezondheid gewaarborgd.
  • Door de introductie van virtueel lesgeven is er sprake van minder reisbewegingen. Minder auto’s op de weg zorgt voor minder uitstoot van CO² en minder fileproblemen. Nog een voordeel: het is een flinke tijdsbesparing voor iedereen!
  • Wanneer we kijken naar de lange termijn zijn er daarnaast ook minder lokalen en parkeerplekken nodig.

Nadelen virtueel lesgeven

  • De omgang met leerlingen is online toch even net wat anders. Zo is er soms sprake van minder interactie, of minder focus. Ook is het lastig om te controleren of een leerling echt oplet en actief meedoet.
  • Privacy is een belangrijk onderwerp wanneer het gaat om online lesgeven. Hoe zorgen we dat gegevens niet uitlekken? Hoe verzorgen we de toegang tot documentatie? Is de software die we gebruiken veilig? Als school moet je kunnen aantonen dat de privacy van de school zelf en haar leerlingen gewaarborgd wordt, met inachtneming van de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
  • Je bent voor een groot deel afhankelijk van software en hardware. Zo kan je te maken hebben met een slechte Wifi-verbinding, terwijl je toch echt een bepaalde webpagina nodig hebt voor een instructie. De juiste software en hardware zijn een essentiële basis voor virtueel lesgeven.

De juiste materialen in de klas

Webcams, microfoons, laptops, schermen, de juiste software en meer…bij een virtueel klaslokaal komt heel wat kijken. Allereerst heb je natuurlijk goede laptops of tablets nodig, voor zowel de docenten als de leerlingen. Bij online meetings draait daarnaast alles om video van een goede kwaliteit en een optimaal geluid. Om alle leerlingen te kunnen zien heb je twee schermen nodig, met dual screen ondersteuning. Zo zie je wat je presenteert en heb je daarnaast alle leerlingen goed in beeld. Vergeet ook niet om na te denken over de software, zoals bijvoorbeeld de inzet van Zoom of Microsoft Teams.

Tot slot moet je nadenken over de investering in hardware en software. Heb je alles maar voor een korte periode nodig, zoals nu door COVID-19? Dan is het qua investering slim om te kijken naar de optie laptops huren. Het kopen van materialen voor een hele klas is een aankoop die je niet direct zal kunnen doen. Bij Allrent is daarom alles te huur voor scholen: van tablets tot monitoren en van mobiel internet tot complete netwerken.