Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Vijf cloudmythes in de zorg ontkracht

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud, maar toch bestaat er in de zorg nog steeds veel weerstand tegen digitale transformatie. En dat is jammer, want innovatie zou vele malen sneller gaan als de zorg cloud computing meer zou omarmen.

Er zijn talloze voorbeelden van branches die enorme stappen maken op het gebied van digitale transformatie. Ook in de zorgsector zijn veel innovaties te noemen, maar toch gaan zorg en ICT niet altijd gelukkig hand in hand. Alleen al in de afgelopen maanden zijn er meerdere desastreuze voorbeelden te noemen waardoor medische interventies niet door konden gaan. Zo werden diverse regionale ziekenhuizen platgelegd door een ICT-storing. Hierdoor konden operaties niet doorgaan en moest er worden uitgeweken naar andere ziekenhuizen in de regio.

Cloudwatervrees is nog steeds een relevant onderwerp bij IT-managers in de zorg. Ze schieten zichzelf daarbij in de voet, want het uitsluiten van cloud computing gaat ten koste van innovatie. De hoogste tijd om vijf cloudmythes te ontkrachten.

Mythe 1: Patiëntgegevens staan minder veilig in de cloud dan on-premise

Onwaar. De onzekerheid over de veiligheid van patiëntgegevens in de cloud is onterecht. Sterker nog, data opslaan in de cloud is juist veiliger, omdat de beveiliging en back-ups bij de cloudprovider beter geregeld zijn dan menig zorginstelling zelf ooit zou kunnen realiseren. Dankzij tal van maatregelen ben je verzekerd dat data, systemen en persoonsgegevens beveiligd zijn tegen gevaren van buitenaf, zoals DDoS-aanvallen en ransomware.

Mythe 2: Bedrijfskritische medische applicaties zijn niet geschikt om in de cloud te draaien

Onwaar. Bedrijfskritische applicaties, zoals elektronische patiëntendossiers, kunnen wel degelijk vanuit een datacenter worden aangeboden. Hierdoor draaien de applicaties als een SaaS-dienst (Software as a Service) en bieden daardoor meer rendement voor de zorgorganisatie. Dankzij SaaS draaien de applicaties niet meer op een server bij de instelling, maar bevindt de server in de cloud. Voordeel hiervan is dat de organisatie zelf geen investering meer hoeft te doen in hardware.

Mythe 3: De cloud brengt onduidelijke kosten met zich mee

Onwaar. Dankzij de cloud hoef je niet meer volledige pakketten af te nemen met dure abonnementen en licenties. Je weet wat je betaalt, want je betaalt per maand na gelang je afneemt. Hiervoor worden vooraf prijsafspraken gemaakt. Bovendien is het grootste voordeel van de cloud schaalbaarheid. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, dus geen onnodige en onregelmatige investeringen meer. De kosten groeien geleidelijk mee met de groei of krimp van de zorgorganisatie.

Mythe 4: De overstap naar de cloud is te groot voor mijn medewerkers

Onwaar. Werken kan vervelend zijn wanneer de medewerkers niet meegenomen worden in het proces. De stap van on premise naar de cloud hoeft niet té groot te zijn. Brede adoptie van de middelen is cruciaal om ervoor te zorgen dat de overgang naar de cloud slaagt. Onze methodieken bepalen wat de zorgmedewerkers nodig hebben om beter samen te kunnen werken. Door hun actief te betrekken bij het inzetten van nieuwe tools in hun dagelijkse werk kan IT echt leiden tot efficiënter werken. Zo kunnen medewerkers meer betekenen voor elkaar en de patiënten en cliënten.

Mythe 5: Dankzij de cloud heb ik geen omkijken meer naar mijn IT-omgeving

Onwaar. IT-ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Dat is een dooddoener, maar de gevolgen en risico’s van vooruitgang worden vaak onderschat. Denk aan de toename van digitale data, strengere wetgeving omtrent het opslaan en verwerken van patiëntgegevens, risico’s op datalekken en geavanceerde hacks. De cloud biedt genoeg mogelijkheden om deze uitdagingen het hoofd te bieden, maar blijft een wereld die in beweging is. Het IT-landschap in de zorg ziet er over vijf jaar weer volkomen anders uit en je moet dus te allen tijde bij de les blijven om het maximale uit de IT-omgeving te halen. Uiteindelijk is de cloud namelijk geen doel, maar een middel om zo optimaal mogelijk te kunnen werken.

Ga in gesprek

Wacht niet langer en ga de mogelijkheden die de cloud jouw zorgorganisatie kan bieden serieus onderzoeken. IT-managers in de zorg zouden vaker gebruik moeten maken van de kennis van een IT-specialist, dan zelf in eigen beheer het wiel opnieuw uit te vinden.