Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Via dit interne audit stappenplan sluit je processen en realiteit op elkaar aan

Aandachtspunten bij een interne audit

Ziet jouw organisatie er nog steeds hetzelfde uit als 5 jaar geleden? Of zijn jouw producten en diensten in de loop der jaren aangepast aan de veranderende behoeften van jouw klanten? We leven in een tijd waarin onze wereld razendsnel verandert, het is dus zaak om ook jouw bedrijfsprocessen regelmatig onder de loep te nemen. Sluiten ze nog wel aan op de realiteit? Een audit brengt in kaart of jouw bedrijfsprocessen nog in lijn liggen met de realiteit en jouw organisatiedoelen. Kies je voor een externe audit of ga je zelf aan de slag met een interne audit? Ontdek de details hier!

Waar richt een audit zich op?

Een audit laat zien of jouw strategische, primaire, ondersteunende en besturende processen nog representatief zijn voor de werkelijke prestaties van de organisatie. Werken we nog volgens de procesbeschrijvingen? Zijn deze nog in overeenstemming met de wetgeving? Audits richten zich in het algemeen vooral op:

  • Juistheid van de opbrengsten en kosten van diensten en producten;
  • Bewaking van normen;
  • Verantwoording van verplichtingen;
  • Betrouwbaarheid van verstrekte informatie;
  • Naleving van richtlijnen, voorschriften en processen.

Als organisatie kan je ervoor kiezen een extern audit uit te laten voeren door een gecertificeerde instantie, maar ook een intern audit brengt eventuele pijnpunten aan het licht.

Handig interne audit stappenplan om valkuilen te vermijden

In deze whitepaper wordt aan de hand van een stappenplan uitgelegd hoe je in 6 fases een interne audit binnen jouw organisatie voorbereidt en aanpakt. Dankzij de toevoeging van praktische handvatten en tips slaag jij er zo in om tot een goede procesaudit te komen. Zo vermijd jij valkuilen zoals:

  • Ontbreken van een auditbeleid;
  • Slechte voorbereiding;
  • Onduidelijk of geen toetsingskader;
  • Uitkomsten van de audit worden niet opgepakt.

Klaar voor een interne audit?

Ben je benieuwd naar de 6 fases van een interne audit? Wil jij weten welke aandachtspunten je maar beter in je achterhoofd houdt? Download dan Interne audits met Sensus process management en ga ermee aan de slag.