Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Vervangt AI de mensheid?

Het zal u niet zijn ontgaan dat op 14 maart Stephan Hawking op 76-jarige leeftijd is overleden. De Britse natuurkundige en kosmoloog werd vooral bekend vanwege zijn onderzoeken naar gaten en singulariteit. De wetenschapper waarschuwde de laatste jaren van zijn leven vaak voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.

Zelflerend
Kunstmatige intelligentie heeft een zelflerend aspect. De technologie kan bijvoorbeeld na het bestuderen van duizenden afbeeldingen van honden en katten bij een nieuwe afbeelding, die hij niet eerder heeft gezien, herkennen of er een hond of kat op staat. Naast spraak- en beeldherkenning wordt de technologie ook ingezet voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s.

Zelf gebruikte hij een vorm van AI voor zijn stemcomputer. De computer leerde hoe Hawking dacht en kon voorspellen welke woorden de wetenschapper tijdens het formuleren van een zin als volgende zou gebruiken.

Einde van de mensheid
Op dit moment zijn de mogelijkheden van AI nog vrij primitief, maar Hawking noemde de technologie al wel “heel nuttig”. Toch waarschuwde Hawking voor de problemen en gevaren die steeds slimmer wordende kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. In 2014 sprak hij duidelijke taal in een interview met de BBC: “De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan het einde van de mensheid betekenen.”

Hawking waarschuwde voor de consequenties als AI uiteindelijk even intelligent of zelfs slimmer wordt de mens. “De techniek verbetert zichzelf op een steeds hoger tempo”, zei hij. “De mens kan die groei niet bijhouden, omdat biologische evolutie hen tegenhoudt. De mens wordt dan voorbijgestreefd.”
Hoe lang het nog duurt voordat dit kantelpunt is bereikt, is niet bekend. Hawking zei in 2015 tijdens een conferentie in Londen dat computers “ergens binnen de komende honderd jaar” slimmer worden dan mensen.

Optimist
Om over kunstmatige intelligentie te waken, stelde Hawking in een interview met The Times voor om “een vorm van wereldbestuur” te vormen, dat de inzet van AI in goede banen moet leiden.

“Technologie ontwikkelt zich op een zodanig tempo dat het ons allemaal kan vernietigen met een biologische of nucleaire oorlog”, zei Hawking. “We moeten daarover de controle houden door middel van logica en gezond verstand.”Uiteindelijk was Stephen Hawking op dit gebied een optimist. “Ik denk dat de mensheid deze uitdagingen zal aangaan.”

Het samenspel tussen Kunstmatige Intelligentie en Datakwaliteit
Wat als je Kunstmatige Intelligentie inzet om te controleren of je data in je proces wel klopt en volledig is? KI bezit de capaciteit om realtime iedere stap te controleren op kwaliteit. Te mooi om waar te zijn? Misschien hoef je alleen maar vanuit een compleet ander perspectief leren denken….

In zijn inspirerende en praktijkgerichte presentatie laat Ton Abelen niet alleen zien welke mogelijkheden deze ontwikkeling biedt, maar ook hoe je daar rendement uit haalt.

Begrijpelijke taal
Ton Abelen is trendwatcher kunstmatige intelligentie. Hij legt in begrijpelijke taal uit welke mogelijkheden KI biedt. Maar ook wat het is en hoe je dat dan toe moet passen. Ton Abelen is op 15 mei aanwezig tijdens het Data Quality Conference 2018 in Rotterdam. Daar geeft hij zijn visie op het samenspel tussen Kunstmatige Intelligentie en Datakwaliteit.

Neem deel aan het congres
Wilt u zich laten inspireren door Ton Abelen en zijn sessie bijwonen? Meld u dan vandaag nog aan voor deelname aan het Data Quality Conference 2018!