Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Verschuiving HRM-taken richting lijnmanagement. Goed idee? Of valkuil?

De voor- en nadelen van HRM-taken in de lijn

Steeds meer HRM-taken verschuiven naar het lijnmanagement. Wat voorheen alleen de taak van de HRM-afdeling of -manager was, kan nu ook toebedeeld worden aan een teamleider of afdelingshoofd. Toch is er voor complexe zaken zoals capaciteitsmanagement, talent- en competentieontwikkeling specifiekere expertise nodig. Een groot voordeel van deze trend is, dat de HRM-manager meer tijd heeft om deze complexe zaken op te pakken. Goede ondersteuning hierin is wel een belangrijk punt.

Digitalisering is een belangrijke vorm van ondersteuning voor informatiebeheer en -management. Digitaal informatiemanagement geeft nog sneller waardevolle informatie, waardoor het HRM-beleid sneller tot stand komt. Een lijnmanager heeft eveneens profijt van de ondersteuning van digitalisering. Het stelt de lijnmanager in staat om steeds meer operationele taken van de HRM-manager over te nemen.

Wat zijn de voordelen van HRM-taken bij de lijnmanager?

Zijn deze verschuivingen een goede of slechte ontwikkeling? Natuurlijk zijn er bij elke ontwikkeling voor- en nadelen. Enkele voordelen op een rijtje:

  • De lijnmanager staat dichter op de medewerker
  • Bepaalde werkzaamheden passen beter bij de lijnmanager
  • Kostenbesparing

Wat zijn de nadelen van HRM-taken bij de lijnmanager?

Het overbrengen van HRM-taken bij de lijnmanager kan ook een aantal nadelen met zich mee brengen. Hieronder zetten we een aantal nadelen voor je op een rij:

  • Specifieke kennis ontbreekt
  • Afbreukrisico
  • HRM zit ’op’ de gegevens

Is het een goed idee om HRM-taken te verschuiven richting lijnmanagement?

Een optimale informatievoorziening is een must voor zowel de HRM-manager als de lijnmanager. Daarom is het belangrijk dat beiden het nut en de noodzaak hiervan inzien en beiden moeten hun behoeften kunnen vervullen. Wat deze behoeften zijn kun je verder lezen in de whitepaper.

Deze whitepaper beschrijft nog enkele andere voor- en nadelen, de aanpak van de problemen en wat belangrijk is bij het volgen van deze trend. Download deze uitgebreide whitepaper en trek je eigen conclusies.

Lees ook: