Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Verlies van digitale data: directe of indirecte schade

Directe en indirecte schade definiëren in contracten

Wie kent het niet? Het eeuwig gekibbel bij contractonderhandelingen rondom het verlies van data of schade aan digitale data. Als leverancier ziet u de aansprakelijkheid hiervoor graag uitgesloten en moet dit geschoven worden onder “indirecte schade”. Als afnemer is het wenselijk dat de leverancier hiervoor verantwoordelijk is en gaat dit onder het kopje “directe schade” in het contract.

Indirecte- en directe schade hebben in het Nederlandse woordenboek geen zelfstandige betekenis. De begrippen directe- en indirecte schade hebben in het Nederlandse recht géén vastomlijnd kader en komen niet eens voor in het Nederlandse wetboek. In het Nederlands wetboek spreken we van “vermogensschade” en “ander nadeel”. Onder ander nadeel valt voornamelijk immateriële schade, wat bijna geen rol speelt in de wereld van IT of internet.

Door het verschil tussen de praktijk en de Nederlandse wetgeving is het verstandig om de begrippen directe en indirecte schade nader te definiëren in de contracten.

Wilt u meer te weten komen over directe en/of indirecte schade? Lees in dit artikel meer over de verschillen en de consequenties van directe of indirecte schade.

 

Download de whitepaper
Download