Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Vergroot je medewerkersverbondenheid met Microsoft Viva

Microsoft heeft donderdag 4 februari 2021 aangekondigd wat het nieuwe employee experience platform Microsoft Viva inhoudt waaraan ze achter de schermen al langere tijd hebben gewerkt. Het platform is de eerste in zijn soort dat in de dagelijkse flow van jouw werkdag tools aanreikt gericht op het vergroten van medewerkersbetrokkenheid, het ontdekken van relevante informatie, kennisontwikkeling en het welzijn van de medewerker.

In een eerdere blog schreven we al over het belang van efficiënt meten en monitoren van het werkgeluk van medewerkers. Door de coronacrisis en de fysieke afstand tussen de medewerker en de werkvloer, is de uitdaging voor organisaties groter dan ooit om te zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd en verbonden voelen. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 60% van de werknemers zich sinds het thuiswerken in verband met de coronamaatregelen minder verbonden voelen met hun team, en 30% geeft aan dat de pandemie hun burn-outgevoelens versterkt.

Tools om inzicht te krijgen in de Employee Experiencestrong>

Microsoft heeft de afgelopen jaren al meerdere producten ontwikkeld die op basis van gebruikersstatistieken inzicht geven in de gebruikerservaring binnen de organisatie. Dit wordt ook wel de employee experience genoemd. Zo geeft workplace analytics inzichten in trends op organisatieniveau over het dagelijks werk in Microsoft 365 zoals vergadercultuur, interne netwerken en externe samenwerkingsverbanden. Daar is in september 2020 de Productivity score bijgekomen; een scorecard die inzicht geeft in factoren die bijdragen aan tevredenheid en productiviteit van de medewerkers.

Op medewerkersniveau

Deze ontwikkelingen en patronen waren meestal alleen zichtbaar op organisatieniveau en gaven geen directe ondersteuning aan het individu of team. Sinds afgelopen week is daar verandering in gekomen toen Microsoft tijdens een groots opgezette lancering Microsoft Viva introduceerde. Microsoft Viva is hét employee experience platform (EXP) dat digitale ondersteuning biedt aan medewerkers door communicatie, kennis, leerprocessen, hulpmiddelen en inzichten in een geïntegreerde gebruikerservaring onder te brengen.

Viva: wat houdt dit goednieuwe Employee Experience platform in?

Viva Connections

Viva Connections biedt een gepersonaliseerde toegangspoort tot je digitale werkplek waar medewerkers toegang hebben tot interne communicatie en bedrijfsinformatie. Deze aanpasbare app met je persoonlijke nieuwsfeed en taken is beschikbaar vanuit Microsoft Teams. Hier zien we ook een directe link met onze accelerator Company Connect. Hiermee leveren we een gepersonaliseerd en modern intranet inclusief digitale assistent op Microsoft Teams & SharePoint. Uiteraard kijken we hoe we dit met elkaar kunnen integreren en zo de kracht van Viva Connections combineren met de Company Connect Apps.

Status: Nog niet beschikbaar, deze app zal in eerste helft van 2021 in public preview komen.

Viva Insights

Viva Insights geeft medewerkers en leidinggevenden gepersonaliseerde inzichten en voorgestelde acties om meer uit hun werk(dag) te halen. Hierbij moet je denken aan tips om focustijd en rustmomenten in te plannen of suggesties om periodiek contact te houden met mensen in jouw netwerk. Leidinggevenden kunnen trends en aanbevelingen zien om de productiviteit en welzijn van het team te vergroten, zonder dat deze informatie herleidbaar is naar een individu.

Status: Beschikbaar in public preview

vivaAfbeelding 1: Plan herinneringen om één-op-één meetings te plannen met je favoriete collega’s Microsoft VIVAAfbeelding 2: persoonlijke reminders voor ongelezen documenten die gedeeld zijn

Viva Learning

Met Viva Learning organiseer je alle beschikbare online trainingen en cursussen op een centrale plek om deze beter vindbaar en toegankelijk te maken voor de medewerker. Deze content kan eenvoudig worden gedeeld of toegewezen aan medewerkers. Ook integraties met andere leeromgevingen worden in de toekomst mogelijk (o.a. Pluralsight, EdX, LinkedIn learning, SAP Successfactors).

Status: Nog niet beschikbaar, deze app is nu nog in private preview.

Viva Topics

Viva Topics is een nieuwe manier van het organiseren en vinden van kennis en expertise binnen de organisatie. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie worden er topic cards gecreëerd die alle conversaties en documenten rondom een bepaald onderwerp bundelen. Ook kunnen er experts worden aangewezen die deze topics kunnen beheren.

Status: Beschikbaar als add-on bij alle Microsoft 365 Commercial plans

 

Afbeelding 3: Creëer eigen topic cards en koppel deze aan experts in de organisatie

 

Zet vandaag nog de eerste stappen met Microsoft Viva

Zoals hiervoor beschreven, zijn nog niet alle modules direct beschikbaar. Wil je als organisatie toch een start maken met Microsoft Viva, dan zijn dit de stappen die je vandaag nog kunt nemen:

  1. Het beschikbaar stellen van de Viva Insights app in Microsoft Teams aan alle medewerkers.
  2. De 25 trial licenties van Viva Topics activeren om een maand gratis kennis te maken met deze module.

InSpark neemt ook deel in verschillende preview programma’s. Wil je bijvoorbeeld meer weten over Viva Topics? Kom dan met ons in contact. We helpen je graag verder!

Meer weten over Viva?

Het gehele jaar zullen er nieuwe innovaties worden aangekondigd! Houd InSpark blogs in de gaten of volg de informatie op de Viva website van Microsoft.