Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

VDA release 2003 Citrix biedt geen ondersteuning voor Public Clouds zoals Microsoft Azure, Amazon AWS en het Google Cloudplatform.

Twee weken geleden heeft Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2003 geïntroduceerd. Een langere naam hadden ze niet kunnen kiezen dus ik zal de naam verder afkorten tot CVAD 2003. CVAD 2003 is de eerst CR versie na de LTSR versie 1912 van begin dit jaar. Ik heb het verschil tussen LTSR en CR al eerder in mijn vorige blogs uitgebreid behandeld, dus mocht je meer informatie willen hebben daarover dan wil ik je graag verwijzen naar een van mijn vorige blogs. Persoonlijk vind ik de versie aanduiding 2003 ongelukkig gekozen. Ik ben op Twitter al meerdere verwijzingen tegen gekomen naar mensen die dachten dat CVAD 2003 een oudere release was, of een release was die gerelateerd was aan Windows 2003… Wat dat betreft was versie 2003 in mijn ogen een betere versieaanduiding geweest. Microsoft heeft de versie aanduiding 2003 overgeslagen en de volgende Windows 10 build zal dan ook 2004 als versie aanduiding mee krijgen. Naast dat dit minder verwarring geeft qua naamgeving heeft dit Microsoft een extra maand gegeven om aan de release te werken.

Wat is nieuw?

Met versie 2003 heeft Citrix onder andere de volgende functionaliteit toegevoegd of verbeterd:

 • Enhanced Browser Content redirection routing, inclusief nieuwe proxy configuratie mogelijkheden;
 • Enhanced build to lossless. Met enhanced build to lossless kan het protocol elk frame analyseren of het frame lossless of lossy doorgestuurd kan worden naar de client
 • Drag&drop ondersteuning voor uitwisseling van bestanden tussen Citrix sessies en de lokale apparaten;
 • Scout Datamasking. Met behulp van Scout Data masking kan gevoelige informatie gemaskeerd worden voordat deze geupload wordt naar Citrix.

Naast de bovengenoemde toevoegingen heeft Citrix ook bekend gemaakt de VDA release 2003 geen ondersteuning meer bied voor Public Clouds zoals Microsoft Azure, Amazon AWS en het Google Cloudplatform. Klanten die een eigen ‘on-premises’ omgeving draaien door bijvoorbeeld een ‘lift en shift’ te hebben gedaan naar een van de Public Clouds zullen hierdoor op LTSR 1912 moeten blijven. In dat geval zullen zij in ieder geval de komende 5 jaar nog op volledig ondersteuning van Citrix kunnen rekenen. Een andere optie is om te migreren naar Citrix Virtual Apps and Desktop Service (CVADS). CVADS is onderdeel van Citrix Cloud en biedt wel volledige ondersteuning voor Azure, AWS en Google Cloud.

Meer informatie hierover is te vinden in het officiële Citrix CTX artikel: https://support.citrix.com/article/CTX270373 Naast de nieuwe versie van CVAD heeft Citrix ook de LTSR versie 1912 van de Citrix Workspace App uitgebracht. Deze versie heeft een hoop nieuwe verbeteringen ten opzichte van de vorige LTSR, nog met de oude naam Citrix Receiver 4.9, uit 2017. Met het LTSR programma voor Citrix Workspace wordt 3 jaar product ondersteuning gegarandeerd door Citrix.

 

 

De onderstaande tabel geeft aan welke combinaties van CVAD en de Workspace App worden ondersteund als onderdeel van het LTSR programma:

 • XenApp/XenDesktop LTSR 7.6
 • Workspace app LTSR 1912
 • XenApp/XenDesktop LTSR 7.15
 • Workspace app LTSR 1912
 • Citrix Virtual Apps and Desktops LTSR 1912
 • Workspace app 1912 LTSR
 • Citrix Virtual Apps and Desktops Current Release
 • Workspace app 1912 LTSR

De meest uit het oog springende verbetering is de ondersteuning voor de nieuwe zogenaamde App protection functionaliteit. Citrix App protection is een nieuwe Add-on waarmee doormiddel van antikeylogging en antiscreen grabbing policies de veiligheid van bijvoorbeeld BYOD apparatuur verhoogd kan worden.

Citrix heeft besloten om de ingebouwde browser functionaliteit uit de LTSR versie van de Workspace App te halen. Hierdoor is het met versie 1912 van de Workspace App niet meer mogelijk om gebruik te maken van Browser Content Redirection. Citrix adviseert klanten die hiervan gebruik maken, of gebruik willen maken dan ook om over te stappen naar de Current Release versies van de Workspace App.

Mocht u willen weten deze aankondiging voor uw organisatie betekend, kunt u ook altijd contact met mij, of een van mijn collega Citrix consultants, opnemen. www.ict-partners.nl of e.v.gulik@ict-partners.nl.