Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Van vergrijzing tot robotica: dit verandert de zorg

8 zorgtrends in VVT van dichtbij bekeken

Er zijn weinig sectoren te vinden waar de afgelopen tijd zoveel gebeurde: budgetten worden kleiner, goed personeel is lastig te vinden, de vraag naar zorgt neemt toe en technologie wordt alomtegenwoordig. Het is dan ook niet vreemd dat deze demografische, organisatorische en technologische trends de zorg ook de komende jaren ingrijpend zullen veranderen. In deze whitepaper nemen we 8 zorgtrends onder de loep die met name voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg erg belangrijk zijn.

1.     Babyboomers nemen afscheid van de werkvloer

Een internationaal gegeven; de babyboomers nemen de komende jaren afscheid van de werkvloer en gaan met pensioen. Hierdoor komt de zorg zwaar onder druk. Niet alleen nemen we afscheid van een generatie zorgmedewerkers, het aantal mensen met een zorgbehoefte neemt toe. Volgens het CBS stijgt het aantal 70-plussers in Nederland in de periode tot 2025 met maar liefst 34%. Daarnaast verdubbelt het aantal eenpersoonshuishoudens van 80-plussers tot 750.000 in 2040. Het kan niet anders dan dat dit grote gevolgen zal hebben voor de zorgkosten. Zo verwacht men dat in 2040 de zorguitgaven oplopen tot €174 miljard. Dat is maar liefst een verdubbeling ten opzichte van 2015.

2.     Van zorg naar kwaliteit van leven

De afgelopen jaren zien we dat de zorg meer aandacht heeft voor marktwerking en decentralisatie. Zo zijn er zorginstellingen die samenhangende zorg aanbieden met toegevoegde waarde voor de cliënt. Steeds vaker gaan we uit van maatwerk in plaats van gemiddelde tevredenheid en kwaliteit.

Meer zorg trends en voorbeelden bekijken?

Wil je meer weten over deze 2 trends, praktische voorbeelden uit de sector bekijken of de andere ontwikkelingen nalezen? Download dan hier de whitepaper 8 trends die de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg in 2020 ingrijpend veranderen en werp een blik in de toekomst van de VVT!

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website