Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Van uitstelgedrag naar productiviteit

In onze moderne maatschappij wordt het steeds belangrijker productief te zijn. In zowel je bedrijfsvoering als in je privéleven. We willen alles altijd zo snel mogelijk af hebben, op een zo goed mogelijke manier. Er is allerlei technologie die inspeelt op deze behoefte. Denk aan een digitale checklist voor fabrieken, denk aan slimme timers voor op je bureau of aan tijdregistratie-apps. Maar het begint bij jezelf, bij hoe jij de dag indeelt, en hoe jij de tijd de baas bent door uitstelgedrag om te zetten tot productiviteit. We hebben wat tips voor je verzameld om je eigen productiviteit te verhogen. Maar vergeet niet om af en toe te relaxen!

De kracht van to-do’s

Een van de meest effectieve manieren om je taken te organiseren en uitstelgedrag te verminderen, is het gebruik van to-do lijsten of zelfs een digitale checklist. Het opschrijven van wat je moet doen, helpt je om je gedachten te ordenen en een duidelijk overzicht te krijgen van je prioriteiten. Begin je dag met het maken van een lijst van de taken die je wilt voltooien. Rangschik ze op basis van urgentie en belangrijkheid. Door taken één voor één af te vinken, krijg je een gevoel van voldoening en voortgang, wat je motiveert om door te gaan. Denk aan zowel werkgerelateerde als persoonlijke taken en zelfs momenten van ontstpanning. Schrijf dus ook je bezoekje aan de sauna op, of een wandeling in het bos. Gebruik tools zoals notitie-apps op je telefoon of een eenvoudige papieren lijst om je taken bij te houden.

Een vroege start

Vroeg opstaan wordt vaak gezien als een van de sleutels tot een productieve dag. Wanneer je je dag vroeg begint, heb je de kans om in alle rust je taken te plannen en belangrijke klussen af te werken voordat de drukte begint. Dit geeft je een voorsprong en een gevoel van controle over je dag. Probeer iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan, en sta rond dezelfde tijd op. Ook al is het weekend of heb je vakantie. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt, want zonder voldoende rust zal je productiviteit juist afnemen. Dan zit je gapend aan je bureau of knikkebollend bij een presentatie. Dat wil je juist niet. Begin je ochtend met een ritueel dat je energie geeft, zoals sporten, mediteren, of een lekker ontbijt. Zo start je de dag met een positieve en productieve mindset.

Stel duidelijke prioriteiten

Een van de grootste vijanden van productiviteit is het gebrek aan prioriteiten stellen. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in een zee van taken zonder duidelijke focus. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om helder te hebben wat je belangrijkste doelen zijn. Zodat je hier je volle aandacht op kan richten. Begin met het bepalen van je langetermijndoelen en verdeel deze in kleinere, makkelijk te volbrengen taken. Gebruik methodes zoals de Eisenhower Matrix om te bepalen welke taken urgent en belangrijk zijn en welke minder prioriteit hebben. De matrix verdeelt taken in vier categorieën: urgent en belangrijk, belangrijk maar niet urgent, urgent maar niet belangrijk, en noch urgent noch belangrijk. Zo weet je welke taken voorrang hebben en welke iets langer mogen blijven liggen.