Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Van praten vanuit de techniek naar echt kijken naar de organisatie

Een succesvolle samenwerking met een IT partij is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar eerst altijd vanuit de techniek werd gekeken, gaat dat nu veel meer hoe organisaties kunnen groeien en bloeien en hoe techniek daaraan kan bijdragen. Luisteren naar klanten is het begin van een succesvolle samenwerking. Maar met luisteren alleen kom je niet ver als IT-partner. Je moet ook meedenken, de klant meenemen in het proces en verder kijken dan alleen je eigen puzzelstukje.

Luisteren naar klanten is het begin van een succesvolle samenwerking

Waar eerst verbindingen met kabeltjes centraal stonden, zijn dat nu verbindingen tussen mensen. Dat betekent om te beginnen dat je altijd de tijd neemt om een bedrijf te leren kennen. Alleen door goed te luisteren en op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag, kun je een organisatie een optimaal passende oplossing bieden. Op het moment dat je oprechte interesse toont, vinden mensen het leuk om over hun bedrijf te vertellen. Zo kun je tijdens eerste gesprekken al alles leren over de missie en visie van bedrijven en hoe je met jouw organisatie te werk gaat. Zo ontdek je tijdens een eerste gesprek al of het een goede match gaat zijn.

Meedenken op tactisch en strategisch niveau

Deze match, die klik qua bedrijfscultuur en qua aanpak, is nodig om daadwerkelijk op tactisch en strategisch niveau mee te kunnen denken met een organisatie. Alleen dan kom je tot een echt succesvolle samenwerking. Je moet eerst weten waarom een organisatie iets doet, hoe het DNA in elkaar zit en waarin men gelooft. Dan pas is het interessant hoé een organisatie iets doet en wát ze doen. Pas als je dat weet, kun je de stap maken naar de meest optimale technische oplossing die zo’n organisatie helpt bloeien en groeien.

Neem de klant mee in het denkproces

Vaak wordt er alleen de gekozen oplossing gepresenteerd aan klanten. Voor jou als IT-partner is dit een kwestie geweest van het probleem ontdekken, de mogelijke oplossingen bekijken en beoordelen en de best passende oplossing uitwerken. Voor de klant komt het resultaat dan vaak uit de lucht vallen, hoe blij ze ook met de oplossing zijn. Maar als de organisatie niet begrijpt hoe je tot die oplossing bent gekomen en waarom je denkt dat dat de meest optimale oplossing voor hun uitdaging is, dan is dat eigenlijk een gemiste kans. Vertel daarom niet alleen welke oplossing jij denkt dat de meeste waarde toevoegt, maar neem ze ook mee in het proces en hoe je tot deze oplossing bent gekomen. Alleen door te luisteren ontdek je de vraag achter het probleem. Maar pas als je gaat vertellen, neem je een organisatie écht mee.

Kijk vooruit met een strategische IT-roadmap

Door te werken met een strategische IT-roadmap, beheer je niet alleen je IT-omgeving van vandaag, maar kijk je ook naar de toekomst. Prettig vanuit financieel oogpunt én vanuit innovatieperspectief. Met zo’n strategische IT-roadmap weet je wat er op je afkomt op IT-gebied. Niet alleen qua investeringen, maar ook op het vlak van andere ontwikkelingen. Ben je van plan te verhuizen, overnames te doen of wil je op een andere manier groeien? Dat kun je allemaal vastleggen in de roadmap. Zo maak je een verschuiving van het ophalen van IT-wensen naar het ophalen van de vraag achter de vraag en kun je de organisatie veel verder helpen.

Leg de hele puzzel

Het is belangrijk om bij het maken van de roadmap niet alleen naar je eigen dienstverlening te kijken. Dat is tenslotte maar een puzzelstukje in de hele IT-omgeving van een organisatie. Kijk naar het grote geheel, van updates van een firewall tot informatiebeveiligingsbeleid en van specifieke bedrijfsapplicaties tot de laptopovereenkomsten die er met medewerkers zijn. Als daar iets in wordt geconstateerd, wil dat niet per se zeggen dat je het gelijk moet oplossen, maar het helpt wel om grip op je IT-puzzel te krijgen – en houden. In dat grote geheel moet alles goed passen, het heeft geen zin om koste wat kost je eigen puzzelstukje op een bepaalde plek in de puzzel te willen duwen. Als het niet past, moet je zorgen dat het passend wordt.

IT als businessversneller

Dat is dus waarom wij bij MostWare liever niet over de techniek praten. Het gaat helemaal niet om de techniek en de oplossing, het gaat om wat je ermee gaat bereiken. Hoe maakt IT het werk leuker en makkelijker, hoe draagt het bij aan jouw unieke positie binnen de branche. Dat resultaatgerichte, dat zit in het DNA van MostWare. IT-omgevingen omtoveren in businessversnellers, dat is waar wij elke ochtend weer voor uit ons bed springen.

Strategisch partnership als versneller

Door een strategisch partnership op het gebied van IT aan te gaan, weet je niet alleen wat je financieel te wachten staat, het levert je zelfs veel meer op dan goed onderhouden werkplekken, servers en back-upsystemen. Het versnelt je business of dienstverlening daadwerkelijk doordat je meegenomen wordt in de digitale transformatie. Zo ben je klaar voor de toekomst.

MostWare

Bij MostWare geloven we dat iedere organisatie toegang moet hebben tot de mooiste IT-oplossingen. Daarom delen wij al sinds 1990 graag onze kennis en kunde. Inspireren met IT noemen we dat. Dat doen we altijd vanuit het oogpunt van onze klant.

Lees verder

 

Bezoek de website