Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Tussen wereldrecord en voor het donker binnen

Nederland loopt voorop met digitalisering van de zorg. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de onafhankelijke zorg-ICT organisatie HIMSS Europa. Dat is een goed bericht. Toch kom ik ook wel eens bij zorgorganisaties die duidelijk achterblijven bij het peloton. Het is heel mooi dat sommige instellingen bij wijze van spreken de marathon in minder dan drie uur lopen, maar laten we vooral de deelnemers niet vergeten die al blij zijn dat ze überhaupt in beweging zijn. Die eerder in dagen dan in uren denken bij het voltooien van een marathon.

Vooral in het gebruik van het elektronisch patiëntendossier heeft Nederland een voorsprong, aldus het onderzoek onder 600 Europese professionals in zorg-ict. Daarmee maakt ons land ook een mooi tussensprintje naar belangrijke trends die er volgens HIMSS aan komen in e-health: het in eigen beheer geven van medische patiëntgegevens aan de burgers, waarmee ze zelf kunnen meten en monitoren.

Excel is koning

De goede score van ons land zegt niet dat we er al zijn, maar dat we aardig op weg zijn. Laten we het beschouwen als een aanmoedigingsprijs, waarbij het ook goed te bedenken is dat het een gemiddeld beeld geeft. Dat betekent in de praktijk dat er een clubje voorlopers is met op enige afstand een peloton dat het redelijk goed doet. En daar achteraan een aantal zorgorganisaties die het tempo niet kunnen bijbenen en met een heel eigen wedstrijd bezig zijn.

De koplopers doen het goed. Die benutten de technologie om zorgprocessen te stroomlijnen en waar mogelijk te automatiseren, patiënten en cliënten zelf de regie over hun zorg te geven en logistieke en facilitaire zaken met ict te verslimmen en verduurzamen. De middenmoot zet inmiddels concrete en nuttige stappen in de digitale transformatie. De achterblijvers moeten vaak nog beginnen. Als je daar binnenkomt, stap je bijna vijftien jaar terug in de tijd, waar Excel koning is en de printers overuren maken.

Vooral in beweging blijven

Voor iedereen die actief is in de zorg-ict zit de uitdaging niet zozeer in de koplopers. Die lopen de digitale marathon redelijk moeiteloos en hebben het juiste materiaal, het doorzettingsvermogen en de blik gericht op een punt in de toekomst. Die blijven wel in beweging en zien snel genoeg waar er nog winst in efficiency en prestaties te behalen is. Het is vooral belangrijk dat we de groepen daar achteraan mee krijgen in de digitale transformatie.

Bij de groep achterblijvers voor wie het al een prestatie is als ze voor het donker binnen komen, is snel veel winst te boeken. Maar daar moet je soms ook nog wel opboksen tegen een ontbrekende ‘topsportmentaliteit’. Men is niet altijd overtuigd van de noodzaak en de voordelen van digitalisering die verder gaat dan losse softwareprogramma’s. En bij het grote peloton dat zich tussen koplopers en achterblijvers bevindt, is het vooral zaak dat ze in beweging blijven en niet denken dat ze vanzelf vooruit komen. Kortom, laten we ons niet focussen op het verbeteren van het wereldrecord, maar ervoor zorgen dat alle deelnemers in een mooi tempo mee kunnen komen in de digitalisering van de zorg.

Deze blog is ook gepubliceerd op BlogIT.