Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Tips voor afgeschreven servers: van recycling tot opkoop

Vaak zijn servers na ongeveer 3 tot 5 jaar afgeschreven. Na deze periode wordt de hardware en software niet meer ondersteunt en neemt ook de kans op storingen toe. Maar wat doe je als bedrijf eigenlijk met een oude server? We zetten in deze blog enkele mogelijkheden voor afgeschreven servers op een rijtje.

Recycling van servers

Allereerst is er de mogelijkheid om servers te recyclen. Servers bestaan voor een groot gedeelte uit metaal en bevatten weinig kunststoffen. Wist je dat servers voor 74% gerecycled kunnen worden? Alle waardevolle grondstoffen kunnen met recycling een tweede leven krijgen, wat server recycling ook een uitstekende keuze maakt voor het milieu.

Opkoop van servers

Waar een oude server voor jouw bedrijf geen waarde meer heeft, kan dit voor een ander nog wel het geval zijn. Niet alle servers zijn nog geld waard, dit ligt aan de voorwaarden van de opkoper. Heb je server(s) staan van bekende merken zoals HP, IBM of Dell? En zijn ze niet ouder dan 5 jaar? Dan is de kans groot dat ze nog geld waard zijn. Je kan dit eenvoudig aanvragen bij een opkoper. Mocht de server geen waarde meer hebben, dan kan je altijd nog kiezen voor recycling!

Datavernietiging servers

Oude servers zijn vaak een bron van waardevolle bedrijfsinformatie. Voordat je ze aanbied voor opkoop of recycling, is het altijd slim om eerst te kiezen voor datavernietiging. Zo weet je zeker dat informatie niet in verkeerde handen kan vallen en voorkom je problemen zoals bijvoorbeeld datalekken.

Serverruimte ontruimen

Tot slot kan het ook voorkomen dat je een complete serverruimte wil laten ontruimen. Dit gaat dan om de servers, maar ook om de racks en andere apparatuur. Daarnaast heb je ook te maken met het verwijderen van bekabeling, het afpompen van koelinstallaties en het afkoppelen van het krachtstroomnet.