Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Tips van blockchain expert Martin Bolt

3 tips voor organisaties die met blockchain beginnen

Tijdens de masterclass ”Blockchain in Business” wordt u meegenomen in de wereld van blockchain. Trainer en blockchain specialist Martijn Bolt licht alvast een tipje van de sluier op en geeft u hierbij 3 tips om als organisatie met blockchain te beginnen:

1. Focus op de toegevoegde waarde van Blockchain
Om blockchain zinvol te implementeren is het noodzakelijk dat deze slimme netwerken vertrouwen inbrengen in een situatie of keten waar dit vertrouwen niet kan worden ingebracht door het positioneren van een vertrouwde derde partij of intermediair. Federatieve of privaat ingerichte blockchain-achtige netwerken (Distributed Ledger Technologie of DLT) vermijden de vertrouwensloze eigenschappen van een blockchain, wat grondig onderzoek vereist naar het nut van de toepassing voor wantrouwende partijen in de keten.

2. Verwacht niet voor elke gebruikssituatie oplossingen die productie gereed zijn
De implementatie van blockchain technologie belooft grote verbeteringen in ketens en operationele processen. De technologie is, met een historie van slechts 8 jaar nog jong en onvolwassen. Zeker wanneer een toepassing state-of-the-art technieken vereist zoals identificatie van mensen of machines op basis van blockchain of smart-contracts. Deze technieken hebben nog enkele jaren nodig alvorens ze te gebruiken zijn voor primaire bedrijfsprocessen.

3. Neem niet aan dat de huidige generatie blockchain technologie het eindstation is
Blockchain techniek is volop in ontwikkeling en dagelijks worden nieuwe ontdekkingen gedaan of onmogelijkheden ontdekt. De blockchain infrastructuur van de toekomst zal er vermoedelijk heel anders uitzien dan de platforms die vandaag de dag in gebruik zijn. Het is daarom verstandig om techniek te implementeren die onafhankelijk is van de verschillende netwerken, zogenaamde blockchain agnostische middleware, om voorbereid te zijn op toekomstige generaties blockchains.

Meer weten over Martijn Bolt? Lees verder.

Interesse om deel te nemen?

Wilt u ook deelnemen aan deze masterclass bijvoorbeeld op 24 en 25 september in Soesterberg? Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Meld u dan hier aan.