Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

The Power of Unified IT

Van maandag 11 t/m donderdag 14 juni 2018 vond het Ivanti Interchange event plaats. PQR  collega’s Robert Versteeg en Erik van Veenendaal zijn afgereisd naar Madrid om zich volledig op de hoogte te laten brengen over de “Power of Unified IT”, het Ivanti portfolio én de status van de voormalig RES Software producten. 

Ivanti is in 2017 ontstaan uit het samengaan van LANDESK en HEAT, waarbij beide ook diverse andere bedrijven hadden overgenomen, zoals AppSense en Shavlik. Sinds 2017 zijn ook Concorde en RES toegevoegd aan de Ivanti familie.

Ivanti heeft door het samengaan van diverse organisaties een uitgebreid pallet aan oplossingen met focus op: IT Asset Management, IT Service Management, Security, Unified Endpoint Management, Identity en User Workspace Management. Vanuit de oplossingen in deze gebieden kunnen zeer interessante combinaties ontstaan. Om dit te realiseren zal Ivanti de komende periode veel focus hebben op het integreren van meerdere producten en functionaliteiten in nieuwe- of doorontwikkelde oplossingen. Wij vinden de visie helder en sterk, en zijn dan ook benieuwd hoe en op welke termijn dit leidt tot een unified portfolio. 

Uitgelicht 

Ivanti heeft diverse oplossingen die nieuw zijn voor PQR als RES Platinum Partner. Hieronder worden een tweetal producten uitgelicht omdat wij deze sessies erg interessant vonden. 

  • De eerste oplossing is Ivanti Security Controls: Ivanti Security Controls is een nieuw product dat momenteel ontwikkeld wordt uit Application Contol/Security functionaliteiten, uit AppSense, RES, HEAT Endpoint Management and Security Suite, HEAT Endpoint Security en Shavlik Patch for Windows. Het uiteindelijk doel is dat Ivanti Security Controls een volledige oplossing is om Windows apparaten te beveiligen. Ivanti Security Controls zal real-time in kunnen grijpen, door proactief de security baseline te bepalen door onder andere Windows én third-party patches te installeren en fijnmazige toegang tot USB- en removable devices af te dwingen. Om dit compleet te maken wordt informatie van gebeurtenissen centraal verzameld zodat hierover audit rapportages gegenereerd kunnen worden.  
  • De tweede oplossing is Ivanti File Director: File Director is een bestandssynchronisatie oplossing voor traditionele SMB file shares en cloud (OneDrive) storage. Hierdoor is het mogelijk om vanaf diverse typen apparaten (Windows, Mac, iOS, Android, Web) met één client toegang te krijgen tot bestaande file shares en OneDrive data. Interessant is dat File Director diverse geavanceerde opties heeft zoals bandbreedte management en zogenaamde ‘ghost files’ die getoond worden op het moment dat de synchronisatie nog niet voltooid is.  

De toekomst van Ivanti Workspace Control (RES ONE Workspace) 

Voor veel Nederlandse eindgebruikers en partners was de overname van RES door Ivanti een verrassing. Bij een overname zijn er veranderingen te verwachten, dit geldt al helemaal als de overnemende partij ook redelijk recent de grootste concurrent (AppSense) heeft overgenomen. 

Ivanti heeft duidelijk gemaakt dat op de lange termijn User Workspace Manager (voormalig AppSense) het primaire product wordt voor workspace management. Dit betekent echter niet dat Ivanti Workspace Control (voormalig RES) nu niet meer doorontwikkeld en ondersteund wordt! Ivanti heeft aangekondigd dat de volgende versie (10.3) een Long Term Maintenance Release is, die ten minste 3 jaar ondersteund wordt. Ook zullen voorlopig nieuwe Windows 10 builds en Citrix versies ondersteund worden. Daarnaast is er op Ivanti Interchange aangegeven dat integratie met- en ondersteuning van File Director, Cache Roaming en cloud analytics op de Ivanti Workspace Control roadmap staan. 

Vanuit Ivanti is er een licentie trade-in van €0,01 om Ivanti Workspace Control om te zetten naar User Workspace Manager (Environment Manager en Application Control). Op dit moment zijn er echter (nog) geen migratietools vanuit Ivanti om dit pad te stimuleren, maar worden er wel third-party tools ontwikkeld die hierin voorzien.  

Het uitbrengen van een Long Term Maintenance Release en bekend maken van een aantal roadmap details kan gezien worden als een statement dat Ivanti niet op korte termijn afscheid zal nemen van het overgenomen RES ONE Workspace product. PQR verwacht wel dat dit op de langere termijn (3 tot 5+ jaar) een concrete richting van Ivanti is. Gezien bepaalde functionele verschillen en andere methodiek van configuratie adviseert PQR om niet op korte termijn deze transitie te ondergaan. Indien uw huidige Ivanti Workspace Control (of RES ONE Workspace) inrichting voldoet, zal een afwachtende strategie minder inspanning, kosten en risico’s betekenen, aangezien de verwachting is dat op termijn deze overgang versimpeld wordt door ontwikkelingen vanuit Ivanti zelf en third-party migratie-tooling. Uiteraard investeert PQR in de benodigde kennis om u te voorzien van een advies op maat om deze transities samen met u uit te voeren. 

Innovatie 

Naast het integreren en doorontwikkelen van de diverse producten is Ivanti uiteraard ook bezig met het volgende succes. Twee innovatie initiatieven die momenteel ontwikkeld en getest worden zijn Ivanti Pulse en Ivanti Flow. Ivanti Pulse gaat een framework worden waarmee real-time uitvragen en detecteren van clients mogelijk wordt van bijvoorbeeld het detecteren van beveiligingsincidenten en het real-time acteren hierop. Ivanti Flow is een initiatief om dat meer gericht is op analyseren en oplossen van problemen op basis van over tijd verzamelde data van clients. Aangezien dit momenteel innovatie initiatieven zijn is het nog niet bekend in welke product- en licentievorm dit uitgebracht zal worden. Duidelijk is wel dat het gaat om een tweetal innovaties met de focus op beveiliging. 

Ivanti Interchange 2018 in Madrid was een zeer succesvol en leerzaam evenement. Vanuit PQR hebben wij door sessies te volgen en te sparren met Product Managers en technische specialisten een nog beter beeld gekregen van de Ivanti organisatie en het portfolio. In deze blog hebben wij een samenvatting gemaakt van een geselecteerd aantal onderwerpen. Maar wij helpen u graag verder om u van meer informatie te voorzien of te helpen met specifieke vraagstukken zoals bijvoorbeeld de toekomst van Ivanti Workspace Control.