Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Tekort aan IT’ers? Dit kun je ertegen doen

2020 is een jaar dat we nooit gaan vergeten. Een jaar waarin alles anders liep dan we met z’n allen hadden gedacht. De kans is groot dat ook jij als IT-manager plannen had die je maar even in de ijskast hebt gezet. Gelukkig ziet het ernaar uit dat we in de loop van 2021 weer een beetje ‘back to normal’ gaan. Dit is dus een mooi moment om voorzichtig vooruit te kijken: wat wil je, wat heb je daarvoor nodig en wie kan je helpen?

Kijk eerst eens goed welke IT-doelen je het komende jaar voor jouw organisatie hebt. Probeer vervolgens een plan op te stellen voor hoe je aan die doelen gaat werken. En stel jezelf vooral de vraag: heb je de kennis en de mankracht in huis om de gestelde doelen ook te behalen? Het zal geen nieuws voor je zijn dat het erg lastig is om aan goede IT-professionals te komen. Dat is al geruime tijd zo en het zal ook nog wel even zo blijven. Denk jij dat de schaarste aan IT’ers jouw ambities voor 2021 in de weg zal staan? Lees dan hieronder wat je op de korte, middellange en lange termijn kunt doen om daar verandering in te brengen.

Geef je afdeling lucht

Wat je op de korte termijn kunt doen, is ruimte scheppen voor je IT-afdeling; je eigen mensen meer lucht geven om gericht te werken aan het realiseren van je ambities. Dat doe je door tijdelijk IT-professionals in te huren die op bepaalde (misschien minder cruciale) vlakken ondersteuning kunnen bieden.

Ondersteun je gebruikers

Ook voor de middellange termijn kun je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je eigen IT’ers de focus op de primaire doelen kunnen houden. Je kunt bijvoorbeeld een adoptietraject in gang zetten om alle medewerkers te ondersteunen in het gebruik van (nieuwe) IT. Daarmee voorkom je dat jouw afdeling wordt overspoeld met vragen en niet meer toekomt aan het werk dat eigenlijk moet gebeuren. Je kunt in dit verband ook denken aan het uitbesteden van je eerstelijnssupport (als je dat al niet had gedaan).

Automatiseer processen

Zoals gezegd liggen de betere IT’ers voorlopig niet voor het oprapen. Voor de lange termijn zou het daarom weleens een goed idee kunnen zijn om bepaalde processen te automatiseren. Je kunt dan denken aan de onboarding van nieuwe medewerkers, inclusief het uitrollen van een werkplek en het aanbieden van trainingen. Het schalen van je cloudcapaciteit kun je eveneens automatiseren, net als processen op het gebied van security of het implementeren van een nieuwe werkomgeving. Het zijn allemaal middelen om jouw IT-afdeling veel tijd te besparen.

Previder helpt

En dan nog die laatste vraag. Wie kan je helpen invulling te geven aan dit soort maatregelen? Daarvoor kun je terecht bij Previder. Wij bieden een uitgebreid dienstenpakket als het gaat om het uitbesteden van IT. Voor meer inspiratie verwijzen we je ook graag naar ons e-book ‘Slimmer samenwerken: wat houdt je tegen?’ Klik hier om het e-book te downloaden.