Teams voor Sales: 3 Kansen
3 Tips voor het inrichten van Teams op de salesafdeling.
Een effectieve Teams-omgeving vertelt jou als Sales-expert niet hoe je dingen moet doen. Het moet omgekeerd zijn: een goed ingerichte samenwerkomgeving is aangepast aan hoe jij werkt. Maar Teams biedt ook nieuwe mogelijkheden. Drie tips die je helpen om Teams in te richten als gesmeerd lopende verkoopmachine.
Als verkoper was je altijd veel onderweg en in meetings. Eigenlijk ben je dus al gewend om remote te werken en mobiel te communiceren. Maar het is toch weer een ander verhaal als, zoals in 2020 gebeurde, ook de vaste kantoordag, de wekelijkse meetings en de borrel wegvallen. Hoe houd je je team betrokken als je elkaar ineens veel minder in persoon ziet? Het is een vraag waar veel sales-afdelingen mee worstelen. Maar inmiddels zijn er ook al veel oplossingen bedacht om, via Teams, te zorgen dat Sales net zo goed of beter functioneert als voordat we allemaal moesten gaan thuiswerken. We geven je er drie.
1. Een vertrouwde omgeving
Mensen willen vertellen over wat ze bezighoudt of wat ze hebben meegemaakt. Wil je ze betrokken houden, dan moet je ze daar de ruimte voor geven. Sommigen doen dat van nature, maar voor veel collega’s is het misschien een brug te ver om op het intranet een blog te schrijven of om een post te maken op een intern sociaal netwerk. Een e-mail naar iedereen sturen met je verhaal, dat voelt ook een beetje raar. Een berichtje in een Teams-groep is dan prettige, laagdrempelige manier om je collega’s te laten weten dat je bijvoorbeeld net van een klant hoorde dat er een groot project aankomt dat misschien interessant is voor je collega. Of om even stoom af te blazen na een minder goed verlopen gesprek. Vaak leidt zo’n bericht tot een nuttige uitwisseling van ideeën. Soms is het ook genoeg om even iets te kunnen delen in een vertrouwde omgeving, zoals je dat op kantoor bij de koffie zou doen.
2. Kennis is macht
Salesafdelingen die met Teams beginnen ontdekken al snel hoe makkelijk het is om alle teamcommunicatie en documentatie op één plek te hebben. Door intern af te stappen van e-mail en netwerkschijven als belangrijkste samenwerkingstools, boeken ze veel tijdwinst, valt er minder communicatie ‘tussen wal en schip’ en kunnen ze offertes en overeenkomsten sneller en met minder fouten afkrijgen. De ‘informele’ kennis die je over klanten verzamelt in Teams is een nuttige aanvulling op de meer gestructureerde data in je CRM-systeem.
3. Integrale accountteams
Maar in een salestraject worden ook met de klant en met partners gegevens uitgewisseld. We zien dat salesmensen dat op het moment nog vooral per e-mail doen. Met het risico dat belangrijke documenten en afspraken begraven raken in enorme mailconversaties en dat niemand meer iets kan terugvinden. Of, erger nog, dat jij, je klant en je propositiepartners uitgaan van andere versies van documenten. Dat leidt tot verwarring en irritatie, en die wil je juist niet hebben in een proces waarin duidelijkheid en vertrouwen belangrijk zijn. Gebruik Teams dus accountteams in te richten waar jouw verkopers, je consultants, de productspecialisten uit je eigen organisatie, partners én de mensen van de klant kunnen samenwerken. Offertes, productinformatie, afspraken, vergaderverslagen: het staat op die manier allemaal bij elkaar, op een plek waar iedereen erbij kan. Iedereen heeft altijd de juiste versie en je bouwt tijdens het sluiten van de deal aan vertrouwen en verbinding. En het scheelt ook nog eens heel veel autokilometers.