Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Systeemintegratie voor een geoliede samenwerking

Bekende concepten maken Internet of Things succesvol

Alle vooraanstaande onderzoeksbureaus zijn het erover eens: het Internet of Things opent de deur naar kostenreductie, grotere efficiency en nieuwe businessmodellen. In 2020 zal bijna alles op internet aangesloten zijn. Hierdoor worden apparaten en de hele keten geautomatiseerd en slim, maar dat is nú nog niet het geval. Systemen moeten nog op elkaar worden aangesloten, maar hoe? Deze whitepaper laat zien hoe organisaties integratieconcepten en praktijkervaring kunnen hergebruiken bij het maken van IoT-oplossingen.

De IoT-waardeketen verkennen

Om tot een goed samenwerkend geheel te komen van verschillende apparaten, computers en databases is het zaak dat deze allemaal goed met elkaar kunnen communiceren. Hiervoor moeten datastromen op een goede manier aangesloten zijn, zodat de data eenduidig geanalyseerd kunnen worden. Dit is geen eenvoudige opgave, maar dankzij de cloud en via aggregatie kan de data-output bruikbaar worden gemaakt.

Een ecosysteem maken in plaats van architecturen managen

Bij het Internet of Things is er meer sprake van de bouw van een ecosysteem dan dat er een landschap moet worden gemanaged. De cloud hub blijft centraal staan in het ecosysteem, maar er is ook behoefte aan device management. Dit regelt provisioning, monitoring en het beheer van alle apparaten die in het veld zijn geïnstalleerd. Onderdelen die hierbij aandacht behoeven, zijn onder andere authenticatie en identificatie. Hoe dat geregeld wordt en welke rol API’s daarin spelen, leest u in de whitepaper.

Data op een renderende wijze opslaan

In traditionele integratiescenario’s worden gegevens tussen partijen uitgewisseld om bijvoorbeeld bedrijfsprocessen te automatiseren. Bij IoT gaat dit net even anders, omdat systemen met diverse databronnen moeten kunnen omgaan. Daarom moet de juiste manier van dataopslag worden gekozen per datatype, zodat deze op een adequate manier kan worden geanalyseerd.

De zelflerende keten

Om een zelflerend systeem op te zetten gaat het niet alleen om de aansluiting van systemen, maar ook om de manier waarop de communicatie wordt geanalyseerd. Batch processing, stream processing en machine learning zijn de onderwerpen die hierbij worden besproken. Natuurlijk is de IoT-keten pas bruikbaar als vanaf de basis de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Hoe u met bekende concepten indringers buitenhoudt en van bedrijfsonderdelen één IoT-keten smeedt, leest u in Integration of Things. Download deze whitepaper nu en stap in de toekomst.

 

Download de whitepaper
Download