Een succesvolle ERP implementatie is een systeem dat zodanig is ingericht dat het ervoor zorgt dat het bedrijf beter, sneller en efficiënter kan werken. En dit alles volgens de begrote tijd en binnen het budget. Dit klinkt een stuk eenvoudiger dan dat het werkelijk is. Er gaan niet voor niets horrorverhalen rond over dramatische ERP implementaties die jarenlang duren, het budget drie keer overschrijden en uiteindelijk niet het gewenste resultaat hebben. Dit heeft de reputatie van de IT wereld geen goed gedaan. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval en zijn er genoeg ERP implementaties die wel goed verlopen.
Jouw bijdrage aan een succesvolle ERP implementatie
Bij het implementeren van een ERP-systeem, wil je er natuurlijk alles aan doen om dit succesvol te laten verlopen. Natuurlijk moet je kunnen vertrouwen op de kennis en kunde van de IT-partner met wie je in zee gaat, maar gelukkig heb je zelf ook voldoende invloed hierop. Dit kan door de grootste struikelblokken van een ERP-implementatie te kennen en ervoor te zorgen dat deze valkuilen worden voorkomen. Met meer dan 20 jaar ervaring hebben wij een goed beeld van de veelvoorkomende valkuilen bij een ERP-implementatie en we delen ze graag met je.
Hoe kies ik de juiste IT-partner voor mijn ERP systeem?
Weet jij niet precies waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte IT-partner die jou ERP-systeem het beste kan implementeren? Lees dan eerst ons artikel, Hoe kies ik de juiste IT-partner voor mijn ERP systeem?
De vijf valkuilen bij een ERP-implementatie die jij kunt voorkomen:
1. Onrealistische verwachtingen.
Jij kent jouw bedrijf en bedrijfsprocessen als geen ander. En jij weet als beste hoe je nú werkt en hoe je wílt werken. Heel belangrijk dus dat je proactief betrokken bent bij de ERP-implementatie. Want de ERP-consultant heeft jouw kennis en visie beslist nodig. Hij kan onmogelijk weet hebben van alle bedrijfsafhankelijke procesdetails. Trek dus samen op, houd de lijntjes kort en voel je medeverantwoordelijk voor een succesvolle implementatie. Overleg met je IT-partner en zorg dat je op één lijn zit. Zo weet je wat de implementatie uiteindelijk oplevert en wat jij van de partner kunt verwachten.
2. Te weinig tijd erin steken.
Het is belangrijk dat je voldoende tijd steekt in de implementatie. Maak hier dus medewerkers voor vrij. Vuistregel: tegenover elk uur dat de IT-consultant maakt, staat twee uur inspanning voor je bedrijf. Want bij elk bezoek laat de consultant vragen en opdrachten achter.
3. Je scope wijzigen.
Bespreek vooraf goed wat er wel en niet gaat gebeuren. Vaak willen bedrijven tijdens het implementatieproces ineens alsnog andere oplossingen of extra features. Zo’n scopewijziging is onverstandig, want die leidt tot verwarring en meer werk. En daarmee tot hogere kosten en een overschrijding van deadlines. Houd vast aan de afgesproken scope, werk eerst eens een tijdje met het ERP-pakket en inventariseer welke aanvullende wensen je eventueel wilt realiseren.
4. Te veel willen.
De directeur, de salesmanager, de HRM-manager, de productieafdeling … iedereen heeft zijn eigen automatiseringswensen. Ons advies: wil niet té veel. Houd het behapbaar en overzichtelijk en stop niet alles in fase 1. Implementeer bijvoorbeeld niet gelijktijdig zowel het ERP-pakket en een nieuw CRM-systeem, als deze van twee verschillende aanbieders zijn. Vaak worden in salestrajecten beloftes gedaan, zonder dat men daarbij vertelt hoeveel inspanningen het vergt om alle wensen te realiseren. Bevraag het IT-bedrijf hier dus kritisch op.
5. Vasthouden aan oude gewoontes en werkwijzen.
Voorkom dat je oude werkprocessen één op één implementeert in het nieuwe ERP-pakket. Grijp dit moment aan om deze processen kritisch door te lichten. Wat kan efficiënter en handiger? Welke processen zijn overbodig? En gebeurt er op dit moment veel buiten het systeem om? Denk out-of-the-box. Dit voorkomt dat er allerlei duur maatwerk nodig is.