Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Stoppen met je bedrijf: wat zijn de opties?

Wanneer we het hebben over het ondernemerschap, zien we vooral veel artikelen over het stijgende aantal bedrijven in Nederland. Ook wordt er veel geschreven over hoe je moet beginnen met ondernemen in ons land en waar je zoal aan moet denken bij de start. Hoe zit het eigenlijk met stoppen met je bedrijf?

Misschien heb je het ondernemen na een paar jaar wel gezien of wie weet heb je andere plannen met je toekomst op het gebied van werk. Wat de reden ook is; je hebt verschillende opties wanneer je besluit om te stoppen met je bedrijf. In dit artikel lees je meer daarover en over hoe je een bedrijf verkoopt.

Meest voorkomende redenen om te stoppen met je bedrijf

Heb je eenmaal in je hoofd zitten dat je je onderneming wil verkopen, dan is het lastig om nog van die gedachte af te komen. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom je het niet meer ziet zitten om te ondernemen. Misschien gaat het supergoed met je onderneming en heb je een grote wens om eens flink te cashen. Dat is een van de meest voorkomende redenen voor ondernemers om te stoppen op hun hoogtepunt. Daarnaast zien we dat ondernemers hun bedrijf verkopen wanneer ze de wens hebben om überhaupt te stoppen met werk. Denk aan het moment wanneer ze (bijna) met pensioen kunnen gaan.

Wat ook veel voorkomt bij de verkoop van een bedrijf is dat je als ondernemer geen passende opvolger kunt vinden en zelf wil of gaat stoppen. In dat geval is het vaak fijner om het bedrijf aan iemand te verkopen die er verder nog wat mee kan doen. Heb je zelf behoefte aan een nieuwe uitdaging omdat je geen energie meer krijgt uit het runnen van je onderneming? Ook dat is een logische reden om je bedrijf te verkopen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer redenen die je aan kunt wijzen om te stoppen. Meestal is het een combinatie van meerdere redenen waardoor een ondernemer besluit het bedrijf in de verkoop te zetten.

Dit zijn de opties wanneer je je bedrijf wil verkopen

Wat de reden ook is, feit is dat iedere ondernemer nadenkt over de toekomst. In iedere (volwassen) leeftijdscategorie zijn er daarom wel ondernemers die erover nadenken om hun bedrijf te verkopen. Dat zijn vaak dertigers die “nog even moeten werken”, maar ook veertigers en vijftigers die “het al zouden kunnen verkopen”. Heb je eenmaal besloten dat je de stap wil zetten, dan is er een aantal opties waar je uit kunt kiezen.

Management buy-in (MBI) bij verkoop van onderneming

Een logische stap is bijvoorbeeld om je bedrijf te koop aan te bieden en uiteindelijk te kiezen voor een particulier van buitenaf die jouw bedrijf overneemt. Dit is iemand van buiten het bedrijf, wat ook wel management buy-in wordt genoemd. Meestal wordt zo’n koper de manager van het bedrijf (alleen of met anderen) die goed moet passen bij de onderneming. Het is hierbij wel zo fijn wanneer de koper matcht met jouw (zakelijke) wensen en ideeën. In dit geval worden bedrijven meestal verkocht aan particuliere managers die al jaren dromen van een eigen onderneming, maar nog geen mogelijkheid hebben gehad om dit vanuit het niets zelf op te bouwen.

Management buy-out (MBO) bij verkoop van bedrijf

Wil je het bedrijf liever overdragen aan iemand binnen je onderneming, dan kies je voor management buy-out. Hierbij komt het bedrijf, of een deel ervan, in handen van een interne manager. Dat betekent dus dat de overname een interne aangelegenheid is. Het grote voordeel hiervan is dat de kans groot is dat degene die het geheel overneemt een echt hart voor de zaak heeft. Ze kennen het bedrijf en de aandeelhouders al goed en weten over het algemeen wel wat ze moeten doen om er een succes van te maken. Als eigenaar kun je een gunfactor hebben waarbij je de geïnteresseerden binnen je bedrijf het gunt om het bedrijf over te nemen.

Strategische overname bij de verkoop van je onderneming

Tot slot kun je ook kiezen voor een strategische overname. Dit wordt door veel ondernemers gezien als de meest lucratieve vorm van een bedrijfsovername. Dat komt omdat het bedrijf in dat geval over wordt genomen door een ander bedrijf, een strategische partij. Meestal is dat een investeerder of een concurrent met allerlei ideeën voor een succesvolle toekomst. Het is helemaal niet raar dat een concurrent je bedrijf overkoopt; de meeste ondernemers houden hun concurrenten goed in de gaten om met een eventueel bedrijfsovername hun eigen positie te versterken.