Stop met tijdelijke IT- oplossingen
Ga nú voor een langetermijnstrategie
Toen de lockdown een feit was, hebben veel organisaties halsoverkop geregeld dat medewerkers vanuit huis verder konden werken. Hoewel de kantoordeuren inmiddels weer deels geopend zijn, is één ding is duidelijk: werken op afstand is de nieuwe norm. Want veel organisaties hebben ontdekt dat medewerkers prima vanuit hun vertrouwde thuisomgeving kunnen werken.
Laten we daarom eens stilstaan bij de middelen die zij daarvoor gebruiken: persoonlijke (mobiele) apparaten. Is dat wel veilig? Meestal niet! Veel organisaties hebben centrale werkplekconcepten op basis van Citrix/VMware uitgerold als tijdelijke fixes. Begrijpelijk, maar niet altijd even verstandig. Zeker als je Microsoft Teams versneld hebt uitgerold om tijdens de crisis te blijven draaien, is dit een punt waaraan je nu écht de nodige aandacht moet besteden.
De hamvraag: hoe bied je de moderne werkplek veilig en duurzaam aan?
Het einde van het ‘kantoorkasteel’ met slotgracht
De ontwikkelingen gaan nu zo snel dat een tweeledige strategie op haar plek is: je IT-landschap heeft een modernisering nodig én medewerkers moeten hier zo goed mogelijk mee kunnen werken. De oplossing: een uitstekende inrichting van governance en securitymonitoring. Governance houdt namelijk twee dingen in: hoe je met de beveiliging van gegevens omgaat en hoe je medewerkers duidelijk maakt welke producten zij waarvoor moeten gebruiken.
Het is belangrijk om te beseffen dat traditionele beveiligingsmaatregelen niet meer afdoende zijn. Veel organisaties hebben jarenlang vertrouwd op hun kantoornetwerk — een soort kasteel met een slotgracht eromheen en één loopbrug (de firewall). Alle informatie waarmee zij werkten, bevond zich binnen de kasteelmuren.
Nu is het allemaal anders. Medewerkers hebben het fort verlaten en werken vanuit hun eigen eilandjes, die verspreid zijn over het land (en soms zelfs over de hele wereld). Daardoor moeten organisaties steeds meer functionaliteit uit de cloud gaan aanbieden. Het gevolg is dat er naast de loopbrug allerlei andere ingangen naar het kasteel ontstaan. Je zet data elders neer, wat betekent dat je niet meer kunt vertrouwen op de veiligheid van je kantoornetwerk. Het tijdperk van het ‘kantoorkasteel’ is voorbij! Hoe ga je hier verantwoord mee om?
Je digitale identiteit beveiligen én vooruitkijken
Tijdelijke IT-oplossingen hebben je in het begin van de crisis even vooruitgeholpen, maar nu is het hoog tijd om je te focussen op een langetermijnstrategie. Je wilt immers niet dat het bolwerk van losse eilanden in het water valt! Security is een bloedserieuze kwestie, net als de productiviteit van je medewerkers. Zij moeten veilig kunnen werken in een omgeving die ze begrijpen.
De moderne werkplekvisie van Microsoft sluit volledig aan op de huidige situatie. Een migratie naar Office 365 (aangevuld met Windows Virtual Desktop waar nodig) biedt uitkomst. Met de platformen van Microsoft kun je jouw digitale identiteit namelijk héél goed beveiligen. Een voorbeeld: je kunt beveiligingsmaatregelen treffen op de inhoud van documenten door vertrouwelijke informatie, zoals een BSN-nummer, te classificeren.
Daarnaast is het slim om niet alleen in het moment te leven. De cloud staat niet stil! De functionaliteit van vandaag is niet automatisch de functionaliteit van morgen. Microsoft besluit regelmatig om functionaliteit toe te voegen, aan te passen óf te verwijderen. Als je op zulke veranderingen anticipeert, kun je er als organisatie beter mee omgaan.
Hoe haal je het meest uit de digitale werkplek?
Wil je ervoor zorgen dat medewerkers veilig en productief kunnen werken volgens de nieuwe norm, dan kost dit je best wat tijd en inspanning. Wat levert dat uiteindelijk op? Kort gezegd: véél. De focus komt meer te liggen op het leveren van waarde voor je organisatie. Dit laatste is steeds minder gebonden aan de locatie waaróp een medewerker dat doet. Mensen hoeven minder te reizen, wat goed is in verband met duurzaamheid en productiviteit. Bovendien is er minder kantoorruimte nodig en hoef je mogelijk minder uit te geven aan IT. En de grotere flexibiliteit van medewerkers is vaak goud waard!
Bedenk wel dat de digitale werkplek zélf niet de oplossing is. Waar het om gaat is dat medewerkers hiermee kunnen omgaan. Focus daarom niet alleen op technologie, maar (vooral) ook op de mens.
Thuiswerken geeft meer vrijheid, maar het geeft niet voor iedereen meer rust. Het is belangrijk dat mensen met elkaar in contact blijven, zodat ze kunnen overleggen en brainstormen. Op een veilige, verantwoorde manier. Zorg je daarvoor, dan is je IT-strategie veilig én duurzaam.
Wortell heeft een app ontwikkeld die je hierbij kan helpen. Met de app kun je heel makkelijk een werkplek reserveren om elkaar even live te zien. Is de maximale bezetting bereikt, dan wordt dit automatisch aangegeven. Handig? Zeker! Daarom geven wij de app gratis weg.
Zo zie je maar weer dat je het wiel niet altijd zelf hoeft uit te vinden. Wil je de moderne werkplek snel op een veilige manier inrichten én zorgen dat je medewerkers er graag mee werken? Misschien zijn ‘as-a-service’-producten dan iets voor jouw organisatie. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.
Bezoek de website