Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

SQL Server 2008 / 2008 R2 End of Life komt dichtbij!

Al meer dan een decennium heeft Microsoft SQL Server 2008 / 2008 R2 zijn doel (meer dan) gediend. Veel organisaties maken er nog altijd gebruik van, maar de End of Life-datum komt snel dichterbij. Op 9 juli 2019 stopt Microsoft met de ondersteuning van SQL Server 2008 / 2008 R2. Wat betekent dat voor u? En waarom zou u nu al in actie moeten komen? Die laatste vraag is het eenvoudigst te beantwoorden: beveiliging, beveiliging en …beveiliging!

Beveiliging

Op het moment dat de ondersteuning van Microsoft stopt, komt er ook een einde aan de regelmatige security-updates. Dat betekent dat er vanaf dit moment een serieus veiligheidsrisico optreedt. Ongepatchte servers zijn zeer kwetsbaar en vormen een doelwit voor cyberdreiging. Bovendien bent u als organisatie vanwege de privacywetgeving (AVG) verplicht dit soort risico’s te vermijden. Daarbij zijn er ook geen software-updates meer, waardoor Microsoft SQL Server 2008 / 2008 R2 achterblijft bij nieuwe ontwikkelingen.

Wat te doen?

Kortom: niets doen is geen optie. Microsoft zelf heeft op zijn website helder beschreven hoe u zich kunt voorbereiden. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Die zijn sterk afhankelijk van de situatie en het gebruik binnen uw organisatie:

  • U kunt kiezen voor een upgrade. Mocht uw organisatie Software Assurance (SA) hebben afgesloten dan is dit vaak kosteloos mogelijk.
  • Betalen voor ‘Premium Assurance’ is een optie. Dit is meer een kortetermijnoplossing, aangezien de kosten hiervan veelal erg hoog zijn.
  • U kunt uw SQL Server-omgeving opnieuw opbouwen of herstructureren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een (Azure) Platform-as-a-Service dienst.
  • Migreer uw SQL server 2008 / 2008 R2 servers naar het Azure-platform. Hiermee kunt u uw SQL Server 2008 / 2008 R2-omgeving blijven gebruiken zonder de hoge kosten voor ‘Premium Assurance’. De ondersteuning voor deze SQL Serverversies op het Azure platform zijn gegarandeerd tot 2022.

Contact

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden of wilt u advies over welke stappen voor u het handigste zijn? Neem contact op met: Winvision