Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Spielberg’s glazenbol

Minority Report, een film van Steven Spielberg met Tom Cruz in de hoofdrol, de film speelt zich af zo rond 2054 en gaat over een speciale eenheid van de politie in Washington D.C., deze eenheid wordt “pre-crime” genoemd. Deze special forces hebben als doel een moordenaar op te pakken nog voor hij de moord heeft gepleegd.

De aanklacht tegen deze toekomstige moordenaars is gebaseerd op visioenen van drie genetisch gemodificeerde mediums. Klinkt als toekomst muziek, of misschien niet eens, en is het voor de meeste vooral een spannende si-fi van Spielberg.

Project ‘Politielab’
Toch is niets minder waar, recherchewerk maakt ingrijpende veranderingen door, met de komst en mogelijkheden van Big Data analytics. In samenwerking met twee universiteiten, hogeschool in Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica gaat de politie in beslag genomen smartphones en computers van verdachten analyseren. Doormiddel van computers die uitgerust zijn met nieuwe technieken is het de bedoeling dat miljoenen foto’s, locaties, berichten en filmpjes in razendsnel tempo worden bekeken. Waarna het de bedoeling is dat er verbanden worden herkent die een agent niet één-twee-drie met het blote oog zal herkennen. Het project heet ‘politielab’.

You are in deep (learning) trouble!
Met de hulp van drie promovendi, die hun promotieonderzoek gaan doen bij de politie, waarbij een onderdeel van het opsporingswerk gedaan wordt doormiddel van de computertechniek ‘deep learning’. Deep leaning-netwerken zijn in staat patronen te herkennen. Er blijkt veel belangstelling te zijn vanuit de wetenschap. Data ontwikkelingen gaan in razendsnel tempo, de politie wil daar graag bij aansluiten door middel van dit project.

De politie maakt bij opsporingswerk al gebruik van computertools waarmee op een automatische manier beschikbare gegevens kunnen worden doorzocht, Politielab moet dat werk naar een hoger niveau tillen. Zo zou een rechercheur met een simpele druk op de knop een beknopte analyse moeten kunnen krijgen van gegevens die interessant zouden kunnen zijn voor verder onderzoek. De computer moet relaties en (afwijkende) patronen herkennen in alle in beslag genomen gegevens en dit inzichtelijk maken voor de politie.

Training Security Awareness
Na het volgen van onze training Security Awareness bent u in staat een effectief security awareness programma te ontwikkelen. Dus wilt u ook een ‘pre-crime’ eenheid starten meld u dan hier aan, en volg onder leiding van Lourens Dijkstra, Senior Adviseur Informatie beveiliging bij Insite Security hoe u dat moet doen.