Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Solliciteren als IT’er? 4 tips voor een succesvol gesprek

De afgelopen maanden kampen we in Nederland met een groot personeelstekort. In de ICT is er al langer sprake van een tekort aan kundig personeel. Dat betekent dat er veel werkaanbod is binnen deze branche.

Mocht je een carrièreswitch overwegen dan kan het dus zeer aantrekkelijk te zijn om je om te scholen tot IT’er. Wanneer je nog nooit gesolliciteerd hebt voor deze functie is het prettig om een beetje te weten waar je zoal op moet letten. Daarom vind je in dit artikel enkele tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Zorg voor een frisse en verzorgde look

Als eerst is het goed om te weten dat je goed voor de dag moet komen bij zo’n gesprek. Het is niet nodig om een volledig pak te dragen, maar je moet er wel fris en verzorgd uitzien – eigenlijk zoals een IT’er gekleed is wanneer hij of zij aan het werk gaat. Denk aan nette overhemden op een spijkerbroek of nette broek met een paar nette schoenen eronder. Maak het liefst gebruik van donkere, rustige kleuren.

Zo laat je zien dat je in ieder geval goed na hebt gedacht over de functie én je look voor het werk, zodat het bedrijf ziet dat je serieus bent. Ga voor de rest ook voor een frisse look met een goed verzorgd kapsel, een glad gezicht óf een nette baard en een paar mooie accessoires zoals een stijlvol horloge en een opvallende riem. Je mag best een beetje uitpakken, maar zorg ervoor dat het niet té overdreven is.

Doe je research en lees je goed in over het bedrijf

Een tip waar je als IT’er echt wat aan hebt en die heel erg voor de hand ligt is: doe research en weet bij wat voor een soort organisatie je solliciteert. Veel IT’ers vinden het lastig om een sollicitatiegesprek eenvoudig en soepel te laten verlopen. Een groot deel daarvan heeft vaak meer wat met computers, techniek en het wereldwijde web. Dat is helemaal niet erg, maar wanneer je jezelf daarin herkent is het des te belangrijker om hier goed naar te kijken.

Kijk vooraf eens goed naar de website en zoek het bedrijf op via Google. Op die manier kom je erachter waar de organisatie voor staat, wat de geschiedenis is en wat ze zoal hebben bereikt. Bekijk de social media kanalen en bereid alvast wat vragen voor die je kunt stellen tijdens een sollicatiegesprek. Er zijn waarschijnlijk genoeg dingen waar je meer over wilt weten, maar waar je tijdens het gesprek niet meteen op komt.

Wees overtuigend van je motivatie én match

Ook wanneer je een sollicatiegesprek een piece of cake vindt, is het prettig om te weten wat je wel of beter niet kunt zeggen voor een functie als IT’er. Zoek daarom voorafgaand aan het gesprek uit wat de precieze match is tussen jou en het bedrijf waar je solliciteert. Waarom moet de organisatie jou aannemen en wat is jouw toegevoegde waarde? Het is verstandig om altijd over een duidelijke motivatie te beschikken wanneer je gaat solliciteren.

Krijgt degene van het IT-management met wie je een gesprek hebt het idee dat je je niet verdiept hebt in het IT-bedrijf dan is de kans groot dat ze een stuk minder enthousiast zijn dan je misschien hoopte. Dit is niet alleen van belang voor de organisatie, maar ook voor jezelf. Je wil immers zelf waarschijnlijk ook niet werken bij een bedrijf waar je geen match mee kunt vinden. Maak daarom duidelijk dat je exact deze functie wil en waarom dat zo is.

Spijker je kennis over ICT continu bij

Als er iets is dat razendsnel verandert dan is het wel ICT. Er zijn constant nieuwe ontwikkelingen en technologieën beschikbaar waar je als sollicitant op de hoogte van moet zijn. Kijk goed naar de functie waar je voor solliciteert en spijker alle nodige kennis bij zodat je precies weet waar je het over hebt tijdens het sollicitatiegesprek. Stel jezelf hierbij proactief op en wees eerlijk in wat je wel of niet kunt.

Het is helemaal niet erg als je niet alle facetten binnen de ICT onder de knie hebt; het is belangrijker dat je aangeeft dat je snel kunt leren. Door eerlijk te zijn en door te vertellen wat je zoal wel kunt, is de kans groter op een succesvol einde van het gesprek dan wanneer je een passieve houding hebt. Staat er in de vacature al een programma of iets anders waar je nog geen weet van hebt dan kun je je hier alvast over inlezen zodat je daar in ieder geval iets over kunt vertellen bij het gesprek.