Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Software defined technologie maakt storage systemen ‘zelfdenkend’

Ongestructureerde data automatisch koppelen aan de juiste storage laag

Verhalen over storage kunnen soms taai en ingewikkeld zijn. Deze blog gooit het over een andere boeg. Via herkenbare situaties wordt complexe materie een abc’tje. Moet u zich eens voorstellen dat het sorteren en archiveren van die honderden vakantiefoto’s automatisch gaat. Zo kan het ook met uw storage omgeving.

Software-defined storage transformeert traditionele, door medewerkers beheerde storage naar ‘zelfdenkende’ systemen die bedrijfsdata automatisch monitoren, verzamelen, analyseren en verplaatsen naar de juiste “disk tier” zonder impact voor de eindgebruikers. Het gevolg: de kosten en complexiteit van opslag gaan omlaag, terwijl u steeds meer waarde uit uw data kunt halen. Dit klinkt ingewikkeld, maar een voorbeeld dichter bij huis maakt dit begrijpelijker.

Vakantiewerk: foto’s sorteren en archiveren

We maken allemaal vakantiefoto’s, maar die hoeven lang niet allemaal eeuwig te worden bewaard. Laten we de volgende voorbeelden eens vergelijken:

  • U maakt een foto van uw auto op de parkeerplaats van Schiphol. Dit doet u niet omdat dit zo’n bijzonder moment van uw vakantie is, maar omdat u de plek na thuiskomst snel wilt kunnen terugvinden. Daarna heeft deze foto geen waarde meer.
  • Dan zijn er alle foto’s die de reis zelf in beeld brengen: pretparken en prachtige zonsondergangen, maar ook uitgelaten momenten in de kroeg.
  • Na de vakantie wilt u uw schoonouders een beeld van uw vakantie geven. De oninteressante foto van uw auto op Schiphol laat u uiteraard niet zien. En u bent natuurlijk selectief als het gaat om ondeugende foto’s die u op het strand en in de kroeg hebt gemaakt.

3 lagen in storage

Net als in het bovenstaande voorbeeld zijn er in storage 3 lagen. De beschrijving van de vakantiefoto’s doet u ongetwijfeld denken aan tiered storage. Dit is het toewijzen van verschillende datacategorieën aan de meest passende opslagmiddelen om zo de storage-kosten zo laag mogelijk te houden. Data die in het dagelijkse proces direct gevonden moeten kunnen worden, gaan naar flash-storage. Gegevens die minder snel geraadpleegd hoeven te worden, kunnen op tape worden opgeslagen.

Bannerstoragekenniscyclus

Waarom deze indeling zo belangrijk is, wordt duidelijk gemaakt door de praktijk van state-of-the-art fraudebestrijding. Het gaat dan met name over de time-to-insight: hoe lang duurt het voordat data die worden aangemaakt, kunnen worden geanalyseerd? Bij het autoriseren van een creditcard wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van snelle opslag, Flash of met name Solid State Drives (SSD). Want het opslaan van een malafide transactie op een hard disk drive zou een fraudeur 10 uur voorsprong geven…

In andere gevallen is het niet altijd op voorhand duidelijk welke data in welke laag thuishoren. Dit is met name het geval bij ongestructureerde data: data die niet een specifiek format voor big data volgen, zoals foto’s, video’s en social media-posts. Op het eerste gezicht onbeduidende gegevens kunnen een grote rol spelen als het gaat om marketingdoeleinden. Wat zou het handig zijn als uiteenlopende data automatisch naar de storage-laag gingen waar ze thuishoren. Het mooie is: dit is al mogelijk!

IBM Spectrum Scale neemt werk uit handen

IBM Spectrum Scale koppelt ongestructureerde data op basis van hun waarde automatisch aan de juiste storage tier: flash, disk of zelfs tape. Door zijn gebruikersinterface, zijn vereenvoudigde datamanagement en zijn geïntegreerde tools voor information lifecycle management is deze software-defined storage in staat om petabytes aan data en miljarden bestanden te beheren. IBM Spectrum Scale wordt bijvoorbeeld gebruikt door bedrijven die hoge eisen stellen aan de verwerking en analyse van data, dankzij de schaalbaarheid groeit deze mee met uw organisatie.

Klaar voor de toekomst

Op kantoor was vroeger alles eenvoudiger. Vooraf bepaalde processen resulteerden in formulieren. Deze en andere documenten werden vervolgens in een groot fysiek archief opgeslagen. Dat is nu wel anders! Zo komen er elke dag miljoenen tweets bij. De kunst is dan wel om te bepalen welk stukje informatie zo belangrijk is dat u het snel moet kunnen oproepen. De oplossing zit in cognitieve storage. Die garandeert tegelijkertijd enorme capaciteit en een kortere time-to-insight.

Zo hoeft u met behulp van IBM Spectrum Scale minder te sorteren en kunt u sneller de relevante gegevens aanroepen. Ging dat met uw vakantiefoto’s ook maar zo eenvoudig!