Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Social Media en CRM

Social CRM van transactie naar interactie

De groei van Social Media is goed te zien in de groeiende cijfers. Eind 2012 zijn er wereldwijd meer dan één miljard actieve Facebook gebruikers gemeten. Ook LinkedIn zit wereldwijd al aan meer dan 200 miljoen gebruikers, waarvan er zich alleen al 3 miljoen in Nederland bevinden.

Uit het Social Media onderzoek van Pondres in 2012 blijkt dat 65 procent van de Nederlandse bedrijven Social Media inzet. De inzet van Social Media is vooral voor public relations, imagoverbetering en kennisdeling.

Social Media kan 7 doelen hebben, hieronder vier van den zeven doelen:

  1. Branding en het vergroten van de zichtbaarheid.
  2. Het beschermen van de online reputatie.
  3. Het intensiveren van Public Relations (PR).
  4. Het bouwen van een community voor de verbinding met de doelgroep.

Social-CRM-strategie
Social Media kan ook een goede aanvulling zijn op de CRM-strategie van de organisatie. Hierdoor staat de onderneming niet meer aan het roer, maar bepalen de klanten het dialoog. Dit heeft een aantal voordelen, onder andere dat de marketing- en sales activiteiten direct en snel verspreid kunnen worden.

Stappenplan
Voor het invoeren van een social-CRM-strategie is het goed om dit volgens het social CRM stappenplan te doen. Dit stappenplan bestaat uit 5 stappen:

  1. Het bepalen van de doelstellingen van de strategie.
  2. Een online analyse voor het in kaart brengen van de omgeving en het bekijken van de kansen.
  3. Monitoren en luisteren.
  4. Voeg waarde toe en ga de interactie aan.
  5. Borg de continuïteit van Social CRM-activiteiten.

Social Media is een blijvend communicatiemiddel tussen organisaties en klanten. De klant is het middel die je kan inzetten bij het maken van strategische keuzes op het klantfront. Het implementeren van een social-CRM-strategie is een middel om nog meer waarde aan klanten te bieden.

Download de whitepaper
Meer weten over het implementeren van een Social-CRM-strategie? Download geheel vrijblijvend de whitepaper waarin dieper wordt ingegaan op het stappenplan, de doelen van Social Media en andere onderwerpen op dit gebied.

 

Download de whitepaper
Download