Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Smart industry: bedrijven van de toekomst

Vierde industriële revolutie is niet te stoppen

Het Internet of Things (IoT) zet de maakindustrie op haar kop. In deze nieuwe werkelijkheid zijn steeds meer apparaten en machines met elkaar verbonden en worden beslissingen genomen op basis van data. In deze context wordt gesproken van de vierde industriële revolutie, Smart Industry of Industrie 4.0.

Wat is Smart Industry?

Na mechanisatie, massaproductie en de digitale revolutie is Smart Industry de vierde industriële revolutie. Intelligente machines en geavanceerde analysetechnieken worden met elkaar verbonden om de hele productieketen en supply chain nog verder te optimaliseren. Social media, mobiele toepassingen, cloud analytics, kleine sensoren en big data zijn samen de belangrijkste aanjagers van deze transformatie.

Smart Industry: voorbeelden uit de praktijk

De vierde industriële revolutie is in volle gang. Dat leidt tot fascinerende ontwikkelingen. Zo werken Liebherr Appliances en Microsoft samen aan een koelkast voor de farmaceutische industrie. In deze branche is een constante koeling en in sommige gevallen bevriezing van temperatuurgevoelige middelen als medicijnen van cruciaal belang. Vandaar een koelkast die de temperatuur automatisch regelt door middel van IoT.

Storingen voorspellen

Of neem Jabil. Deze Amerikaanse onderneming vervaardigt elektronica in opdracht van voornamelijk grote industriële klanten. Samen met Microsoft heeft Jabil met behulp van Azure Machine Learning een oplossing ontwikkeld die storingen van machines voorspelt. Hierdoor bespaart de fabrikant tijd en geld, worden grote reparaties vermeden en wordt de continuïteit beter gewaarborgd.

Aan de slag!

Dit zijn nog maar 2 van de inspirerende voorbeelden die in deze whitepaper, die is gebaseerd op een round table met experts, worden beschreven. Verder wordt ingegaan op vragen als:

  • Hoe profiteert de maakindustrie van IoT?
  • Welke standaard moet omarmd worden om IoT te laten werken?
  • Security en governance: intern houden of uitbesteden?

Doe mee met de vierde industriële revolutie! Het bestuderen van deze whitepaper is de eerste stap.