Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Slim(mer) presenteren doe je met een whiteboard voor je kop

Er wordt weleens gezegd dat overal waar nu een flipover staat, ook een digitaal bord kan staan. Wees gerust… als je tevreden bent over werken met papier hoef je niet halsoverkop te gaan digitaliseren. Je moet je natuurlijk afvragen of je via een flipover je informatie het beste kunt delen. Maar zoek je toch naar een digitale vervanging en wil je niet met distributievraagstukken komen te zitten? Dan is wellicht een interactieve whiteboard iets voor jou…

 

Nu ken je ongetwijfeld die witte borden waar je met een marker op kunt schrijven. Dat is niet het whiteboard waar ik over praat… Het interactieve whiteboard is namelijk meer dan dat. Het is een presentatiescherm, een touchscreen én een digitale flipover in één. En dan niet zomaar eentje. Via een interactieve whiteboard kun je namelijk informatie delen. Via een intranetverbinding bijvoorbeeld. En dit is meer dan handig als je een presentatie wilt geven voor meerdere mensen. Zelfs als niet iedereen fysiek aanwezig kan zijn.

 

Direct delen via een internetverbinding
Ik zal even uitleggen hoe dit werkt… dat presenteren via een interactieve whiteboard. Het biedt je namelijk voordelen. Vooral als je informatie wilt delen met collega’s of medewerkers die niet altijd op een bepaald moment ‘op kantoor’ (kunnen) zijn. Werk je met een interactieve whiteboard, dan is het mogelijk data te delen met andere mensen die meedoen met de bijeenkomst maar die niet in dezelfde ruimte zitten. En zij hebben dan ook de mogelijkheid om aantekeningen op het whiteboard aan te brengen vanuit die plek waar zij dan zijn. Natuurlijk kunnen ook deze meteen worden gedeeld met iedereen die meedoet. Dat scheelt heen en weer gemail met documenten die aangepast moeten worden.

 

Andere apparatuur koppelen is geen probleem
Wat extra handig is aan het werken met een interactieve whiteboard: een platform creëren is eenvoudig. Je kunt namelijk ook je laptop of een projector koppelen. Al deze apparatuur is dan verbonden via eenzelfde netwerk en alle data die je via dat netwerk verstuurd is te delen. Dit geldt natuurlijk opnieuw ook voor de aantekeningen die tijdens de presentatie worden gemaakt. Je kunt de scheets/ schermen met aantekeningen namelijk tijdelijk opslaan. Via een code is het dan mogelijk ergens anders je data weer tevoorschijn te halen . En dan maakt het niet uit waar je zit te werken.

 

Horen, zien en…?
Nu is het je waarschijnlijk al opgevallen dat ik praat over data uitwisselen en informatie delen in plaats van over gesprekken voeren en uitleggen. Dit komt omdat je met een interactieve whiteboard mensen op afstand niet kunt horen of zien. Je deelt het scherm en wat daarop gebeurt. Je kunt natuurlijk de telefoon gebruiken om extra gesproken informatie te delen. Maar zoals ik al eerder heb besproken, is wellicht video vergaderen een ideale aanvulling voor je. Veel lees- en voor later presenteerplezier!

 

Heb je toch nog een vraag? Wil je meer weten? Sascha Stolwijk is onze expert. Hij vertelt je graag meer over interactieve whiteboards en andere tools die presenteren slim(mer) voor je kunnen maken.

 

Deze blog is geplaatst in samenwerking met Ricoh