Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Slimme antivirussoftware zorgt voor een stevig slot op je deur

In zijn vorige blog vertelde Maurice Breed hoe je de beveiliging van een IT-omgeving kunt vergelijken met het beveiligen van je huis en waar je rekening mee moet houden als je hackers te slim af wilt zijn. In deze blog zoomt hij in op de deur tussen je bedrijfsnetwerk en het internet: de firewallmaatregelen.

Alles begint met de basis

Als je je IT-omgeving wilt beveiligen, moet je eerst zorgen voor een solide basis. Je besturingssystemen en de applicaties die je gebruikt moeten up-to-date zijn, je werkplekken, servers en netwerkapparaten moeten structureel van de laatste updates of firmware zijn voorzien. Je fundering moet goed zijn, en de muren moeten staan. Zonder dat liggen je spullen als het ware al op straat.

Goede buur?

Goed, je basis staat. Nu moet je beginnen met de deur. Misschien heb je al een slimme deurbel, een kijkgaatje of een raampje. Wanneer er ’s avonds laat aangebeld wordt kijk je wie er staat. Is het een goede buur of een verre vriend, dan kun je met een gerust hart opendoen. Is het een onbekende? Dan kun je misschien maar beter de deur dichthouden.

Firewall: de deur tussen bedrijfsnetwerk en internet

In IT-begrippen hebben we het hier over de firewall: de deur tussen het bedrijfsnetwerk en het internet. Komt er verkeer vanaf het internet aan bij de deur, bepaalt de firewall of de deur opengaat of dicht blijft. De nieuwste generatie firewalls zijn ook in staat om van verkeer dat versleuteld (encrypted) is, vast te stellen of dit veilig doorgelaten kan worden of niet. Dat is belangrijk, omdat het meeste netwerkverkeer – en dus ook kwaadaardig verkeer! – versleuteld is. Zonder geavanceerde firewalltechnologie heb je dus alsnog geen goed zicht op de inhoud die je netwerk binnenkomt of verlaat. Een goede firewall blokkeert ook uitgaand verkeer dat gaat naar plaatsen waarvan bekend is dat ze gebruikt worden door cybercriminelen.

Alleen bescherming achter de deur

Een firewall beschermt het bedrijfsnetwerk, maar biedt alleen bescherming aan de mensen achter de firewall. Wanneer mensen vanuit huis of vanaf andere locaties werken, moeten ze dus eerst zorgen dat ze achter de firewall terecht komen. Dit kan door met het bedrijfsnetwerk te verbinden via een VPN-verbinding. Wat er bij de deur gebeurt wordt in de gaten gehouden door de firewall, wat er in je bedrijfsnetwerk gebeurt wordt niet gezien door de firewall. Daarom is de firewall slechts één maatregel. In mijn volgende blogs ga ik in op meer maatregelen, die samen zorgen dat jouw bedrijfsnetwerk een echt safe house wordt. De eerstvolgende blog gaat over antivirusmaatregelen: het slot op de stevige deur die je met de firewall hebt geplaatst.

Nieuwsgierig?

In zijn volgende blogs zal Maurice inzoomen op deze maatregelen. Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag met jouw beveiliging? Om snel inzicht te krijgen in de beveiliging van je cloudomgeving hebben we bij MostWare de Cloud Security Scan ontwikkeld. Onze securityspecialisten scannen gratis jouw Microsoft-cloudomgeving en brengen eventuele zwakke plekken in kaart. Geïnteresseerd? Vraag dan nu je gratis scan aan.

MostWare

Bij MostWare geloven we dat iedere organisatie toegang moet hebben tot de mooiste IT-oplossingen. Daarom delen wij al sinds 1990 graag onze kennis en kunde. Inspireren met IT noemen we dat. Dat doen we altijd vanuit het oogpunt van onze klant.

Lees verder

 

Bezoek de website