Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Slim zakendoen? Ga vandaag nog aan de slag met data!

Je kan als ondernemer je zaak runnen op basis van je onderbuikgevoel. Maar zakendoen wordt steeds complexer en de wereld verandert steeds sneller; dat onderbuikgevoel is vaak niet meer genoeg. Met data kan je belangrijke beslissingen staven, trends herkennen en inzicht krijgen in welke onderdelen van je bedrijf goed gaan en waar ruimte voor verbetering zit.

Aan de slag met data

Het tempo van de veranderingen maken het met name voor ondernemers in het mkb lastig om bij te blijven. De grotere ondernemingen hebben al voorzieningen getroffen om op basis van data zo snel mogelijk op veranderingen in te kunnen spelen. In het mkb worden ondernemers nog te vaak verrast door veranderingen in de markt of in de maatschappij, veranderingen die van invloed zijn op hun bedrijfsvoering, hun verdienmodel of hun winstmarges. Aan de slag met data dus!

Van bruikbare informatie naar slimme beslissingen

Op gebied van analyse- en business-intelligence-software is Microsoft Power BI by far de leider. Dat vinden wij, maar dat zien we gelukkig bevestigd in het Magic Quadrant van Gartner. De BI in Power BI staat voor Business Intelligence. In het Nederlands wil dat weleens voor verwarring zorgen. Ik gebruik daarom liever de term ‘Business Information’. Power BI zet namelijk ruwe data om in bruikbare informatie. De ondernemer kan op basis van die bruikbare informatie intelligente beslissingen nemen door de nieuwe inzichten die de software je biedt.

Geen reden meer om het niet te doen

Tot een aantal jaar geleden was er één overheersende reden om niet met data aan de slag te gaan: het was simpelweg voor veel bedrijven te duur. Met de komst van Power BI is dat argument verleden tijd. Natuurlijk, als je als bedrijf echt serieus met data aan de slag wilt, komt er altijd een stukje consultancy bij kijken. Dat kost geld, maar is vele malen betaalbaarder dan vijf tot tien jaar geleden.

Een managementinformatiesysteem in nog geen kwart van de tijd

Zo hebben wij jaren geleden een managementinformatiesysteem ontwikkeld voor de thuiszorg. Ik overdrijf niet als ik zegt dat als we vandaag de dag met dezelfde doelen een systeem zouden moeten bouwen, we dat in minder dan een kwart van de tijd kunnen neerzetten. De voorzieningen die in Power BI zitten, het gebruiksgemak, de snelheid waarmee je oplossingen kunt realiseren en met name ook de combinatie van data en de cloud hebben gezorgd voor die vlucht.

Flexibiliteit grote kracht van mkb

Misschien ben ik als data engineer bevooroordeeld. Daarom citeer ik graag Nora Neuteboom, econoom bij ABN AMRO. Zij zegt: ‘De grote kracht van het mkb is flexibiliteit en big data kan helpen bij het snel nemen van beslissingen. Data-analyse biedt het mkb beter inzicht in klantgedrag, leidt tot efficiëntere productieprocessen en heeft de potentie om kansen te creëren die vergelijkbaar zijn met die van grotere ondernemingen.’

Nieuwsgierig?

Nora Neuteboom adviseert ook om te beginnen met experimenteren met big data. Wij denken daarover graag met je mee. Ons partnerschap begint met een goed gesprek, dus kom gerust langs voor een kop koffie. Vul het formulier naast deze blog in en we nemen contact met je op! Bellen mag natuurlijk ook!