Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Sim only samenstellen: 3 tips

Sinds 2017 wordt men bij het BKR geregistreerd als ze een telefoonabonnement met een waarde van meer dan 250 euro afsluiten. Dit geldt enkel voor een abonnement met toestel. Voor 2017 werd dit nog niet als officiële lening beschouwd. Dit heeft echter grote gevolgen als je ooit een hypotheekaanvraag doet of een auto wil leasen. Dergelijke leningen worden namelijk ook meegenomen. Hierdoor kun je straks bijvoorbeeld minder lenen doordat je nog een abonnement met toestel of afbetaling hebt. Mede door deze ontwikkeling zien we dat de vraag naar zogenaamde sim only abonnementen is toegenomen. Maar wat is sim only eigenlijk precies en hoe stel je het juiste abonnement samen? 

Wat is sim only? 

Sim only, het woord zegt het eigenlijk al. Bij dit abonnement betaal je enkel voor de simkaart. Het verbruik. Bij een abonnement met toestel ontvang je een geheel nieuw toestel en los je deze maandelijks af bovenop de standaard abonnementskosten. 

Een sim only abonnement is een goede keuze wanneer je huidige telefoon nog in prima conditie is en je graag maandelijks meer geld wil besparen. Door langer met je telefoon te doen, bespaar je maandelijks tientallen euro’s. Ook wanneer je kiest voor een refurbished toestel kan sim only de uitkomst bieden. 

Maar sim only samenstellen, hoe pak je dat eigenlijk aan? Hieronder zetten we drie handige tips op een rij. 

1. Houd rekening met je verbruik 

Heb je momenteel al een abonnement lopen? Dan is het ook heel eenvoudig in te zien hoeveel je daadwerkelijk verbruikt. Hoe is jouw huidige bundel opgebouwd? Hoeveel belminuten heb je? Hoeveel data kun je gebruiken? Heb je hier elke maand voldoende aan? Of ga je er elke maand overheen? Het is goed om je verbruik te kennen en op basis daarvan de juiste bundel samen te stellen. Zorg ervoor dat de bundel goed aansluit op je verbruik. Door voor een grotere bundel te kiezen dan nodig is, betaal je onnodig veel extra geld. 

2. Let op de voorwaarden van de provider 

Ook is het belangrijk om op de voorwaarden van de provider te letten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je incidenteel eens over je bundel gaat? Bijvoorbeeld wanneer je door omstandigheden meer belt dan je gewend bent of juist meer data verbruikt? Dat laatste zien we bijvoorbeeld vaak op vakantie gebeuren omdat er minder vaak wifi-verbinding gelegd kan worden. Wat er dan gebeurt, is geheel afhankelijk van de voorwaarden. Zo zijn er providers die het direct onmogelijk maken om nog data te gebruiken, totdat je incidenteel extra tegoed koopt. Maar er zijn ook providers waarbij je dan gewoon nog verder kunt, maar de snelheid enkel verlaagt wordt. Dan zijn er ook nog providers waarbij je een meerprijs betaalt voor iedere megabyte aan mobiele data die je extra verbruikt. Goed om op te letten.

3. Vergelijken loont 

Door te vergelijken kun je eenvoudig veel geld besparen. Vul via handige online calculators eenvoudig je verbruik en andere specifieke wensen in. Deze vertelt je vervolgens waar je het voordeligst uit zal zijn. Door eerst te vergelijken kun je eenvoudig veel geld besparen.