Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

SharePoint 2016: what’s in it for me?

Sinds de introductie van SharePoint 2013 is er veel gebeurd. Naast de on-premises variant heeft vooral het gebruik van SharePoint Online een vlucht genomen. De trend is dat steeds meer organisaties de overstap maken naar SharePoint Online. Tegelijkertijd is er nog zeker een markt voor SharePoint on-premises. Daar zijn diverse argumenten voor. U wilt uw informatie in eigen beheer opslaan, u heeft net geïnvesteerd in uw infrastructuur of u wilt niet beïnvloed worden door de updates van Microsoft. Op basis daarvan heeft Microsoft besloten een nieuwe versie van de on-premises variant uit te brengen.

App launcher, deelknop en OneDrive

Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd te zijn in SharePoint 2016 ten opzichte van SharePoint 2013. Bij de update van SharePoint 2010 naar 2013 was dit anders. Toch is er wel degelijk een aantal argumenten voor de overstap naar SharePoint 2016. Om te beginnen heeft Microsoft ervoor gekozen om enkele elementen over te nemen van Office 365 en SharePoint Online. De app launcher, de deelknop en de link naar OneDrive for Business zijn hier voorbeelden van.


De app launcher in SharePoint 2016.

Duurzame links

In SharePoint Online bestaan de zogenaamde “duurzame” links al. Uit functioneel oogpunt houdt dit in dat als je iemand een link naar een document stuurt, deze link altijd blijft werken. In SharePoint 2013 is dit nog een statische link, die niet meer werkt zodra een document verplaatst wordt naar een andere bibliotheek. In SharePoint 2016 zijn dit nu ook dynamische links geworden.

Search

Omdat Microsoft de waarde van hybride omgevingen ziet, is het in SharePoint 2016 een stuk eenvoudiger om de search zo in te richten dat deze in zowel een Online als een on-premise omgeving kan zoeken. In SharePoint 2013 was het nog een tijdrovend proces om de hybride search goed in te richten. In de nieuwe variant gaat dit vlotter dankzij een duidelijke interface.

Mobile first, cloud first

In 2014 vertelde Microsoft’s CEO Satya Nadella dat Microsoft meer de nadruk wil leggen op mobile en cloud. Tot voor kort was het nog zo dat het werken in SharePoint op een mobiel device niet optimaal werkte. Als we de previews mogen geloven, is dit met SharePoint 2016 verleden tijd. Bill Bear (marketing manager SharePoint) heeft in enkele demo’s laten zien dat het openen en bewerken van documenten prima gaat op mobiele devices. Daarbij worden Android- en iOS-devices niet uitgesloten.


Een preview van SharePoint 2016 op een Windows-smartphone.

Technische veranderingen

Naast dit alles is er ook een aantal technische veranderingen. Zo gaat het aanmaken van sitecollecties een stuk vlotter en is de limiet van 10.000 sitecollecties opgeschaald naar 100.000. Ook het uploaden van grotere bestanden wordt mogelijk. In de praktijk komt het geregeld voor dat gebruikers bestanden willen uploaden groter dan 2GB, maar in SharePoint 2013 werd dit niet ondersteund. Microsoft geeft aan deze limiet op te rekken naar 10GB. Ook gaat het updatemechanisme op de schop. In oudere versies van SharePoint betekende een update vaak enige downtime en dat er vele patches moesten worden geïnstalleerd. In SharePoint 2016 krijgen we nog slechts te maken met twee updatepatches die bovendien op de achtergrond geïnstalleerd kunnen worden.

Kortom: waardige vervanger

Samengevat zijn voornamelijk de snelheid, de betrouwbaarheid en de schaalbaarheid van SharePoint verbeterd in de 2016-variant. Dit gecombineerd met enkele features van SharePoint Online maakt SharePoint 2016 een waardige vervanger voor de eerdere versies. Microsoft heeft aangekondigd dat SharePoint 2016 wordt uitgebracht in het tweede kwartaal van dit jaar.