Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

SharePoint 2016: 6 redenen waarom eindgebruikers daar blij van worden

De releasedatum van SharePoint 2016 komt nu steeds dichterbij. Ondanks de vele artikelen die al zijn geschreven over allerlei ingewikkelde details, zoals de nieuwe maximale database capaciteit, het sneller aanmaken van sites en over features die zullen verdwijnen, heb ik nog maar weinig gelezen over de impact van SharePoint 2016 op eindgebruikers.

In SharePoint 2016 wordt door Microsoft extra ingezet op hybride scenario’s. Er is al veel geschreven over de nieuwe Hybrid Search mogelijkheden, maar er kan nog zoveel meer. Hieronder een overzicht van de nieuwe hybride mogelijkheden waar iedere gebruiker iets aan heeft.

  1. hybride App Launcher
   Al bekend bij de Office 365 gebruikers onder ons, maar voor velen ook nog nieuw. De App Launcher is de naam van de Brusselse wafel, linksboven in het scherm, die fungeert als basismenu. Daarin vind je allerlei links in de vorm van tegels. Deze kunnen verwijzen naar Office 365 functionaliteiten zoals Delve, Office Video, maar ook naar je favoriete sites of je OneDrive.

  2. Documenten delen
   Het is mij al zo vaak gebeurd. Even snel een document aanmaken en deze e-mailen naar een klant. Maar waar had ik dat document ook al weer in mijn OneDrive opgeslagen? Met SharePoint 2016 On-premise kunnen gebruikers vanuit hun Outlook client rechtstreeks documenten toevoegen vanuit hun OneDrive for Business. Hierdoor wordt het delen van documenten een stuk makkelijker.

  3. Extranet Sites
   Externe gebruikers kunnen rechtstreeks toegang krijgen tot een in Office 365 gepubliceerde site, zonder dat zij toegang krijgen tot het interne netwerk. Hiermee wordt een grote brug geslagen tussen SharePoint On-premise en samenwerken met externen.

  4. Zoeken
   We kunnen er toch niet omheen. Een van de grootste veranderingen is toch Hybride Search. Met Hybride Search is het mogelijk om met slechts één zoekvraag naar gegevens te zoeken in SharePoint 2016 alsmede de resultaten te zien van Office 365. Uiteraard volledig security trimmed, dus je vindt alleen resultaten waar jij rechten voor hebt.

  5. Profile redirection
   Het is in SharePoint 2016 mogelijk om, voor een geselecteerde groep gebruikers de MySites (persoonlijke pagina’s) te laten leven in Office 365 op basis van Delve. Dit heeft als grote voordeel dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de Office 365 Delve functionaliteiten en dat de gebruiker, niet de minst belangrijke in dit verhaal, nog maar op één plek zijn profiel hoeft te beheren.

  6. Sneltoetsen in document bibliotheken
   Dit is toch wel mijn favoriet in dit rijtje omdat ik hier als gebruiker echt gelukkig van word. In SharePoint 2016 is het mogelijk om in document bibliotheken sneltoetsen te gebruiken voor de dagelijkse acties. Deze sneltoetsen zijn in lijn met deze zoals ze ook al binnen de overige Office-applicaties bekend zijn.

Create a new document Alt + N
Edit a document Alt + E
Upload a document Alt + U
Manage a document Alt + M
Share a document Alt + S
Synchronize a document Alt + Y