Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Schuldhulpverlening toch mogelijk als je een hypotheek hebt?

Verandering zichtbaar bij samenstelling instroom Schuldhulpverlening

Sinds de economische crisis staan er in Nederland zo’n 700.000 woningen waarvan de hypotheekschuld groter is dan de opbrengst van de woning. Wanneer mensen hun baan verliezen, arbeidsongeschikt raken, of door een herverdeling van het inkomen na een echtscheiding, kunnen zij in grote problemen komen. Een gedwongen verkoop van de woning is voor zowel de bank als de consument geen wenselijke situatie, omdat niet de volledige hypotheekschuld ingevorderd zal worden.

De gemeentelijke schuldhulpverlening probeert zoveel mogelijk mensen in een dergelijke situatie te helpen door te bemiddelen tussen de schuldeisers (gemiddeld 14) en de schuldenaar, door een minnelijke regeling te treffen. In geval van een hypotheekschuld is een minnelijke regeling in feite geen optie, want dan zou eerst de woning verkocht moeten worden, waarna de restschuld in de minnelijke regeling kan worden opgenomen.

Is schuldhulpverlening dus wel mogelijk als je een hypotheek hebt? Dit artikel geeft aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden antwoord op deze vraag.