Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Samenwerken en Internet-of-things: wie gaat er winnen?

Bij e-office zijn we altijd nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en hoe we die voor onze klanten kunnen inzetten. Soms is die toepassing misschien wat verder weg, zoals bij de Internet Of Things (IoT) service in IBM Bluemix.

Geïnspireerd door een artikel van Niklas Heidloff zijn we gaan kijken hoe we IoT en samenwerken kunnen combineren. We hebben gebruik gemaakt van de commercieel verkrijgbare Sphero ballen, die nu bestuurbaar zijn via internet:

De techniek
De techniek die wij hiervoor gebruiken, werkt met heel kleine berichtjes die heel snel de wereld over gestuurd worden. In ons geval versturen we 4 berichtjes per seconde met daarin de richting en snelheid van de Sphero bal. Zoals in het filmpje te zien is, werkt dit bijzonder snel. Want hoewel deze berichtjes naar een server in Dallas en terug worden verzonden, voelt de besturing van de Sphero bal aan alsof het direct plaatsvindt.

Toepassingen
Wij hebben gekozen voor deze toepassing om te leren op welke manier IBM’s Bluemix in te zetten is om IoT diensten te realiseren. We beseffen dat achter de IoT techniek een hele bedrijfstak schuilt. Het verrassende was eigenlijk dat wij als specialisten op het gebied van de digitale workspace vrij eenvoudig de verbinding met deze wereld kunnen maken. De mogelijkheden zijn legio:

  • denk aan een ‘stadion-app’ (veel mensen bij elkaar, bijvoorbeeld in een stadion of een conferentie): met deze techniek kun je heel veel berichtjes heel snel verwerken.
  • of een melding op je digitale werkplek vanuit de parkeergarage dat de auto van jouw gast met bekend kenteken is gearriveerd.

Beveiliging
Er is de afgelopen dagen veel gepubliceerd over de beveiliging van IoT, een duidelijk teken dat de technologie volwassener wordt. Natuurlijk is dit een onderwerp om goed in het oog te houden tijdens de ontwikkeling van een toepassing. Het protocol dat hier gebruikt wordt, kent dezelfde beveiligingstechnieken als het https-protocol.

Zelf doen
Wil je het een keer ervaren, kom langs bij ons kantoor in Houten. Heb je zelf ideeën voor een toepassing, aarzel niet en neem contact met René Paul of Michel Jonker op.