Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Robotic Process Automation en BPMS: wat heb ik er aan?

Software robots aan het werk gezet

De wereld om ons heen digitaliseert in een razendsnel tempo. Bijna elke dag zien we nieuwe apps in de app-store verschijnen, worden nieuwe online diensten gelanceerd of ontdekken we een nieuwe webshop. Als organisatie is het dus belangrijk om mee te surfen op deze digitale golf en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Want wil je groei realiseren, dan moet je op de hoogte zijn van wat er speelt. Twee veelbesproken ontwikkelingen die grote waarde toevoegen aan organisatie zijn Robot Process Automation (RPA) en Business Process Management Systems (BPMS). Wat houdt dit precies in? Vullen deze technologieën elkaar aan of het zijn alternatieven. Je komt het te weten in deze whitepaper.

Te beginnen bij: Robotic Process Automation

Bij RPA digitaliseert en automatiseert men processen door ‘software robots’ menselijk taken te laten nabootsen. Deze software robots kunnen gebruikersacties op een computer simuleren waardoor ze routineklusjes van medewerkers kunnen overnemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Gegevens kopiëren en plakken tussen verschillende systemen
  • Gegevens verzamelen en invullen in een formulier
  • Folders verplaatsen

De robots worden grotendeels code-vrij geprogrammeerd om de werkzaamheden van een medewerker na te bootsen. Dit kan eenvoudig doordat de robot kan inloggen op dezelfde systemen als een medewerker, dezelfde knoppen kan bedienen en zelfs alles op het scherm kan lezen. Het maakt voor de robot niet uit of het nu Excel, Outlook of een andere applicatie is. Als het op het scherm te zien is, kan de robot ermee uit de voeten.

En dan nu Business Process Management

Business Process Management (BPM) is het vakgebied van procesbeheersing, hierbij staat optimalisatie van bedrijfsprocessen centraal. Business Process Model and Notation (BPMN) is de standaard voor procesbeschrijving. Binnen deze standaard worden processen beschreven. Vervolgens kunnen deze processen uitgevoerd worden door middel van een BPMS. Deze platformen orkestreren de samenwerking tussen mensen, systemen en RPA-robots. Een BPMS zorgt ervoor dat taken op de juiste manier uitgevoerd worden, zodat mensen en systemen beter samenwerken.

Hoe werken ze samen?

Ben jij benieuwd geworden hoe deze twee ontwikkelingen samen een eind maken aan saai routinewerk in jouw organisatie? Lees dan Hoe Robotic Process Automation en Business Process Management samen mensenwerk verlichten en ontdek hoe jij weer tijd vrijmaakt voor jouw medewerkers.