Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Rabobank goes Blockchain

Met online handelsplatform ‘we.trade’ omarmd de Rabobank de blockchain technologie. Op initiatief van negen banken, moet door middel van het platform internationale handelstransacties worden vereenvoudigd. Met de komst van het platform moeten de risico’s verminderen voor bedrijven die internationaal willen gaan handelen, daarnaast wordt het een stuk gemakkelijker om financieringen te bieden en daar tegelijkertijd garanties over te geven.

Blockchain zonder bitcoin

Het we.trade systeem gebruikt blockchain, zonder tussenkomst van de Bitcoin, omdat de banken prima zelf in staat zijn geld te verschuiven. We.trade maakt gebruik van blockchain om transacties vast te leggen met daarnaast het grote voordeel – van de recentelijke toevoeging aan de technologie – van smart contracts. Hierdoor worden transacties automatisch verwerkt en als deze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hoe werkt we.trade

Met name in de MKB-sector is het platform een aantrekkelijk medium om zaken te doen op internationaal vlak. Zo kunnen bedrijven elkaar hier vinden en transacties afsluiten doormiddel van het invullen van de overeenkomst, inclusief de aanvraag van eventuele gegarandeerde betalingen of werkkapitaalfinanciering. Banken krijgen dan het verzoek de transactie af te wikkelen. Bij het voldoen aan alle voorwaarden van het smart contract dat wordt aangemaakt bij de transactie, kan de betaling automatisch worden afgehandeld.

Aasgieren op de loer

Het platform dat door IBM is gebouwd is niet alleen succesvol omdat het werkt, het project is uniek omdat het een samenwerkingsverband aangaat met verschillende Europese banken. Deutsche Bank, HSBC, Santander en Societé Generale en KBC gaan het platform verder uitwerken en op zoek naar bredere samenwerkingen met banken buiten de EU. Een niet geheel onverstandige zet, met een grote groep Fintech-startups die als aasgieren op de loer liggen om van banken hun handel af te pikken.

Masterclass Blockchain in business

Wilt u deze aasgieren ook te slim af zijn? In samenwerking met Martijn Bolt, expert op gebied van blockchain en crytopcurrency technologie, organiseert Heliview de tweedaagse masterclass Blockchain in business. Klik hier voor meer informatie.