Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Processen verbeteren begint met ze in kaart te brengen

10 tips voor procesmodelleren

Processen verbeteren begint met het inzichtelijik te maken van de aanwezige processen. Procesmodellering is een methode om alle bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Procesmodellering wordt gebruikt bij procesmanagement, TQM, kwaliteitsmanagement, certificering van onder andere ISO, Six Sigma, Lean en BPM. De toegevoegde waarde hiervan is de discussie over de processen en  het overzicht dat ontstaat.

Samen op ontdekkingsreis

Het in kaart brengen van de processen is een ontdekkingsreis, waar iedereen een deel van uit maakt. Zorg dat er inzicht is in de processen waar je direct bij betrokken bent, kijk hierbij over de afdelingsgrenzen heen. Daarnaast kunnen de processen later ook nog geautomatiseerd worden, maar dit staat los van het in kaart brengen.

10 tips voor procesmodelleren

Deze whitepaper geeft op basis van 10 eenvoudige tips weer hoe processen gemodelleerd kunnen worden. Hieronder beschrijven 3 van de tips:

Tip 1: Luisteren naar de klant
Het uitgangspunt bij het proces is de klant, dus tip 1 gaat over het luisteren naar de klant. De bedrijfsprocessen laten zien welke activiteiten binnen een organisatie uitgevoerd moeten worden om producten of diensten te leveren aan een klant. Daarom is het belangrijk om het proces op te stellen vanuit het klantperspectief.

Tip 2: Informatie verzamelen
Begin met het verzamelen van de documentatie, maak kopieën van handleidingen, formulieren en ander documentatie. Lees alles door en sluit vooral niks uit. Het werkelijke proces ziet er vaak anders uit dan in een handleiding staat omschreven, ga daarom ook in gesprek met de betrokkenen van het proces.

Tip 3: Doorlopen van het proces
Denk een stappenplan uit en volg het proces van het begin tot het einde. Vraag binnen de organisatie welke mensen voor welke fase aangesproken mogen worden en wanneer ze beschikbaar zijn. Want mensen met gedetailleerde kennis van hun deel in het proces zijn nodig.

Processen verbeteren met procesmodellering

Benieuwd naar de overige 7 tips? U leest ze in de whitepaper 10 Tips voor proces modelleren, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en praktische handvaten. 

 

Download de whitepaper
Download