Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Procesgericht werken bij gemeenten: 5 tips

Waarom procesgericht werken voor u zou kunnen werken

Procesgericht werken bij gemeenten of BPM wordt vaak gezien als een ‘technisch onderdeel’ wat er ook nog bij hoort. Vaak lift dit, secundair, mee op een ander project. Een voorbeeld hiervan is een organisatie die de ISO-processen in kaart ging brengen. Alleen produceert deze organisatie geen ISO, maar digitale sterrenkaarten. Uiteraard werd er bedoeld dat men de processen ging bekijken die gerelateerd waren aan bepaalde ISO-richtlijnen. Het doel van de organisatie in dit voorbeeld was compliant met ISO standaarden te worden en daar werd een project voor opgestart. De projectfocus lijkt vervolgens het doel te zijn geworden.

Wat is het middel en wat is het doel?

Termen als procesgericht werken, BPM en zaakgericht werken gaan een eigen leven leiden. Dit maakt het voor gemeenten niet makkelijker. Al snel wordt het middel het doel en verliezen we het werkelijke doel uit het oog. Vaak hoor je: “We gaan procesgericht werken omdat het belangrijk is om de informatie en processen goed op orde te hebben”. Dit is echter geen goede insteek om mee te beginnen. Er kan niet procesgericht gewerkt worden voordat alle informatie en processen en informatie op orde zijn. Dit leidt onder medewerkers tot frustraties, wat doorwerkt naar de uiteindelijke klanten.

5 tips voor procesgericht werken bij gemeenten

Met de kennis die we van procesgericht werken op zak hebben: Hoe implementeer je dit nu organisatie breed? Probeer niet alles tegelijk te implementeren. Verdeel alles in kleine stukjes en doe het stap-voor-stap. Procesgericht werken lijkt wel een magisch dieet, maar het past niet in onze ‘bestel nu en ontvang binnen 2 uur’ mentaliteit. Toch is niks onmogelijk, daarom deze 5 tips die worden besproken in de whitepaper:

  1. Begin Top Down: Groeimodellen en snappen waar het om gaat
  2. Maar… ook Bottom Up: Wat moet ik met jouw procesdiagram?
  3. Meeliften: Project Piggyback Riding
  4. BPM Center Of Excellence’s, Strongholds
  5. Technologie als hulpmiddel bij veranderen

Werk toe naar een procesgerichte organisatie, maar besef dat dit meer is dan alleen het aanschaffen van technologie. Download de volledige whitepaper en ga aan de slag met de bovenstaande 5 tips! Het geheim zit in het begrijpen van de meerwaarde van procesgericht werken.