Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Private GSM

Mobiele communicatie met Private GSM in de zorg

Een ontwikkeling op het gebied van mobiele communicatie die in opkomst is, is Private GSM (PGSM). Dit artikel laat u kennismaken met deze techniek en gaat in op de specifieke mogelijkheden en eigenschappen van Private GSM.

Met de opkomst van Het Nieuwe Werken en andere vormen van flexibilisering van arbeid neemt ook de vraag naar draadloze communicatie toe. Door promotie van de aanbieders en een aantal succesvolle implementaties wint PGSM terrein. Het lijkt er op dat PGSM een nieuwe techniek wordt met nieuwe mogelijkheden, die kan bestaan naast technieken als Wireless LAN/Wifi en DECT.

De USP’s van Private GSM
In een overzichtelijke tabel zijn de verschillende technieken op een rijtje gezet, zodat de functionaliteiten goed vergelijkbaar zijn. PGSM is vooral interessant als het gaat om:

  • Een relatief groot gebied waar bereik moet zijn
  • Met relatief weinig mobiele toestellen
  • Het gebruik inpandig of on-site is
  • In combinatie met gebruik van het GSM/UMTS-netwerk van een mobiele provider

Dit laatste punt is nu nog niet eenvoudig realiseerbaar, omdat hiervoor een roaming-overeenkomst nodig is en er slechts enkele kleine providers een dergelijke overeenkomst willen aangaan.

Private GSM in de zorg
Na uitleg van de algemene structuur van een PGSM-omgeving wordt specifiek aandacht besteed aan Private GSM in de zorg. In een verpleegomgeving is het wenselijk de PGSM-omgeving te koppelen met zorgsystemen, verpleeg(oproep)systemen en alarmeringssystemen. Op dit terrein zijn nog wat obstakels te verwachten. Ook is het PGSM-systeem nog niet NEN2575-gecertificeerd, omdat er nog verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Zorginstellingen zullen dus goed moeten onderzoeken welke techniek voor hun specifieke situatie de juiste keuze is.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om dataverkeer aan te bieden via PGSM. De ontwikkelingen gaan echter snel en de komst van LTE (Long Term Evolution, ook wel 4G genoemd) biedt mogelijkheden. Als PGSM-fabrikanten overstappen op LTE kan Private GSM de concurrentie aangaan met WLAN en Wifi. Lees verder over deze nieuwe ontwikkeling en ga na of deze voor uw organisatie interessant is.

 

Download de whitepaper
Download